U okivru 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma - Sedam veličanstvenih

Dokumentarni film Srećna nova, Jivu reditelja Mladena Kovačevića imaće srpsku premijeru na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma - Sedam veličanstvenih 2. oktobra 2021. u 20 časova u Velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu 🎬. Ovo je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet 🥳.

Mladen Kovačević, reditelj ovog ostvarenja, povodom predstojeće srpske premijere je rekao:

Svakako je velika čast otvoriti festival Sedam veličanstvenih iako su vanredne okolnosti, ovo je tek 2. domaći film od nastanka festivala koji se našao u selekciji. Ali važnije od svega je da će domaća publika moći da vidi film, u manjem broju na premijeri, ali će uslediti i bioskopska distribucija. Iako premisa filma zvuči senzacionalno, ovo je zapravo intiman film u kome smo se trudili da izbegnemo i kuriozitete, i stereotipe, i spektakl, a okruženje novogodišnjih fabrika prvenstveno omogućuje direktniju emotivnu vezu gledaoca sa vrlo ličnim pričama, kroz koje upoznajemo jednu običnu savremenu Kinu.

Foto: SREĆNA NOVA, JIVU PROMO

Film Srećna Nova, Jivu svoju svetsku premijeru je imao u 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u programu Brigth Future. Iste godine nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala 🏆. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, rađen je u kodelegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom, a televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Foto: SREĆNA NOVA, JIVU PROMO

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova: Anplagd (2013), Zid smrti i tako to (2016), 4 godine u 10 minuta (2018), Srećna nova, Jivu (2020). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici 🧐. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, Sarajevo film festivala, Roterdam International Film Festival, nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu.

Autor: redportal.rs

#Jivu

#Srećna Nova

#film

#sedam veličanstvenih