Biblijska legenda dobila dokaz u katastrofi pre 3.600 godina 😨

Pre 3.600 godina, stanovnici grada na Bliskom istoku po imenu Tal el Hamam, išli su svojim poslom potpuno nesvesni da im se približava svemirski posetilac brzinom od 61.000 kilometara na čas.

Goreći kroz atmosferu, meteor je eksplodirao u gigantsku vatrenu kuglu oko 4 kilometara iznad zemlje. Eksplozija je bila oko 1.000 puta snažnija od nuklearne eksplozije u Hirošimi. Skamenjeni stanovnici grada imali su samo nekoliko sekundi, pre no što su bili SVI trajno oslepljeni. Nakon bljeska, temperatura vazduha podigla se na paklenih 2.000 stepeni. Odeća i drvo odmah su buknuli u plamen. Mačevi, koplja, cigla i grnčarija je istog trena počela da se topi.

U treptaju oka, ceo grad je bio u plamenu.

Nekoliko sekundi kasnije, masivni udarni talas od eksplozije zakucao se u grad. Krećući se brzinom 1.200 kilometara na čas, bio je nemerljivo snažniji od bilo kakvog tornada u istoriji ljudske civilizacije. Smrtonosni vetar bukvalno je pocepao grad, srušivši apsolutno svaku zgradu na svom putu - do temelja. Udar je otsekao vrh zgrade visoke 12 metara i odbacio ga nekoliko kilometara dalje u susednu dolinu.

Niko od 8.000 ljudi, stoke i drugih životinja nije preživeo, tela su im rastrgnuta, a kosti smoždene u prah.

Minut kasnije, 22 kilometara zapadno od Tel Hamama, vetrovi od udarnog talasa pogodili su i biblijski grad Jerihon - čije zidine su pale izjedna, dok je grad izgoreo do temelja.

KRIVAC

Niko ne zna šta se tačno dogodilo, ali arheolozi dokazano tvrde da taj sloj u nalazima nije mogao formirati ni vulkan, ni zemljotres ni rat. Niko od njih nije sposoban da istopi metal, ciglu i grnčariju - odjednom.

Da bi provalili o čemu se radi, korišćen je kalkulator jačine udara koji su napravili eksperti u polju računjanja siline udara svemirskih tela. Kalkulator je omogućio naučnicima da procene koliki bi kosmički udar mogao biti sa podacima baziranim na zabeleženim udarima meteora u zemlju, zajedno sa podacima dobijenim od nuklearnog testiranja.

Čini se da je krivac za apokalipsu u Tel el Hamamu mali asteroid, mala verzija udara poput onog koji je zbrisao dinosauruse pre 65 miliona godina.

DIJAMANTI U PRAŠINI

Na lokalitetu otkrivena su zrna peska sa minijaturnim frakturama, koji se nazivaju šok kvarc. Ovakav tip peska formira se samo pod pritiskom od 5 GIGAPASKALA, da se jasnije izrazimo, to je kao da vam je neko naslagao preko 70 tenkova m-85 na vrh malog prsta.

Sloj uništenja takođe sadrži i minijaturne tragove dijamanata koji se formiraju samo pod astronomskim pritiskom u utrobi Zemlje. Čini se da je svako drvo i biljka u okolini u trenu pretvoreno u ove dijamantske čestice pod ogromnim pritiskom i temperaturama vatrene lopte koja se zakucala u grad.

Eksperimenti sa laboratorijskim pećima pokazali su da su proključale cigle i metal u Tel el Hamamu prešle iz tvrdog u tečno stanje na temperaturama većim od 1.500 stepeni Celzijusovih. To je vrelina dovoljne jačine da istopi automobil za nekoliko minuta. Pride površina grnčarije i stakla, prekrivena je malim česticama među kojima i iridijum (tačka topljenja 2.466 stepeni Celzijusovih), platina (tačka topljenja1.768 stepeni Celzijusovih) i cirkon (tačka topljenja 1.540 stepeni Celzijusovih).

Zajedno, svi ovi dokazi ukazuju da se temperatura u gradu podigla na viši stupanj od one u grotlu vulkana - jedini prirodni krivac je mogao biti kosmički posetilac, udar asteroida.

Jedina preostala zagonetka je zašto je grad i preko 100 okolnih naselja bilo napušteno vekovima nakon razaranja. U tom kontekstu, postoji i mogućnost da je udar podigao velike količine soli iz zemlje (prirodno slana) i razbacao po okolnoj zemlji učinivši je poptuno jalovom. Moguće je čak i da je udar iizbacio velike količine soli iz Mrtvog mora i raširio dolinom. Ovakvo stanje je moglo da potraje i do 600 godina, sve dok minimalne padavine (u ovoj pustinjskoj oblasti) nisu isprale so iz zemlje.

GDE SU SVEDOCI?

Sudeći po obimnosti katastrofe, vrlo je moguće da je ovaj događaj upravo poslužio kao kalup za legendu koja će se prenositi sa kolena na koleno - sve dok nije bila zapisana u Bibliji i priči o Sodomi i Gomori. Biblija opisuje uništenje velikog urbanog centra u blizini Mrtvog mora, kako se navodi "sa neba je padala kiša vatre i istopljenog kamena". Kao i u Bibliji, više od jednog grada je uništeno kao i svi stanovnici.

Da su ovo posredni dokazi ili samo nagađanje, najverovatnije nikada nećemo znati. Ali sličnosti su prevelike da bi se mogle ignorisati.

Autor: redportal.rs

#Biblija

#Jerihon

#Sodoma

#Tel el Hamam

#Udar

#Uništenje

#VETAR

#apokalipsa

#asteroid

#bliski istok

#gomora

#legenda

#rušenje

#spaljeno

#uništenje do temenja