Puma Punku, arheološki dragulj Bolivije

Puma Punku u Boliviji je jedno od najmisterioznijih drevnih naselja koje istoričari i arheolozi još uvek ne mogu u potpunosti da odgonetnu.

Puma Punku deo je velikog kompleksa hramova ili spomenika koji je deo nalazišta Tijavanko u zapadnoj Boliviji. Smatra se da potiče iz 536. godine i kasnije.

Tijavanko je važan u tradiciji Inka jer se veruje da je to mesto na kojem je svet stvoren. Na jeziku Ajmara, ime Puma Punku znači "vrata Pume". 

Smatra se da je Puma Punku na svom vrhuncu bio "nezamislivo čudesan" , ukrašen poliranim metalnim pločicama, keramikom i ukrasima tkanina jarkih boja, a posećivali su ga građani u kostimima, složeno odeveni sveštenici i elite okićene egzotičnim nakitom. Trenutno razumevanje ovog kompleksa ograničeno je zbog njegove starosti, nedostatka pisanih zapisa i trenutnog pogoršanog stanja građevina usled lova na blago, pljačke, vađenja kamena za gradnju i prirodnog vremenskog uticaja

Foto: Wikipedia.org

Misterija leži u preciznosti i složenosti struktura koje prožimaju ruševine: fino sečeni svodovi, ostaci kamenih blokova bez tragova dleta. Kameni radovi su teški i do 800 tona i sadrže savršeno isečene ivice.

Najveći od Pumapunkovih kamenih blokova dugačak je 7,81 m, širok 5,17 m, prosečno debeo 1,07 m, a procenjuje se da teži oko 131 tonu. Drugi po veličini kameni blok pronađen u kompleksu dugačak je 7,90 m, širok 2,50 m i debeo je u proseku 1,86 m. Njegova težina je procenjena na 85,21 tone. Oba ova kamena bloka deo su Plataforma i sastavljena od crvenog peščara. Na osnovu detaljnih petrografskih i hemijskih analiza uzoraka i sa pojedinačnog kamenja i sa poznatih nalazišta kamenoloma, arheolozi su zaključili da su ovi i drugi blokovi crvenog peščara prevezeni strmim nagibom iz kamenoloma u blizini jezera Titikaka, udaljenog otprilike 10 kilometara.

Foto: Wikipedia.org

Arheolozi tvrde da je transport ovog kamenja obavila velika radna snaga drevnog Tijavanka. Predloženo je nekoliko teorija o tome kako je ova radna snaga prevozila kamenje, ali ove teorije ostaju samo špekulacije.

Prilikom sastavljanja zidova Pumapunkua, svaki kamen je fino izrezan da bi se spojio sa okolnim kamenjem. Blokovi su se slagali poput slagalice, čineći nosive spojeve bez upotrebe maltera. Jedna uobičajena tehnika inženjerstva uključuje rezanje vrha donjeg kamena pod određenim uglom i postavljanje drugog kamena na njega koji je izrezan pod istim uglom. Preciznost s kojom su ovi uglovi korišteni za stvaranje spojeva ukazuje na visoko sofisticirano znanje o rezanju kamena i temeljno razumevanje opisne geometrije. Mnogi zglobovi su toliko precizni da čak ni oštrica britve neće stati između kamenja.

Foto: Wikipedia.org

Inke su verovale da je grad bio mesto gde je njihovo božanstvo Virakoča stvorilo ljudske predake svih nacionalnosti i da ih je potom poslalo u svet da nasele svoje zemlje, a postojeće strukture na ovom mestu su Inke su prilagodile ritualnim aktivnostima u svojoj kosmologiji.

Inke su zadržale kamene portrete blizu Puma Punku kako bi im služile kao modeli prvih ljudi iz njihovog mita o stvaranju. Ove kamene figure u svakom slučaju zapravo predstavljaju prethodne vladare grada.

IZVOR: YT / History

Autor: redportal.rs

#Bolivija

#Puma Punku

#areheologija

#misterija