Čuveni Dragojlo nas napustio

Nakon duge i teške bolesti, u 72. godini preminuo je glumac Mirko Babić. Tužnu vest potvrdio je njegov kolega i prijatelj, Radoš Bajić.

Foto: redportal.rs

- Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta Joakim Vujić u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko. Ne zna se da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih - bio je i jedno i drugo. Jedinstven, grandiozan i neponovljiv. Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo - stoji u saopštenju reditelja i glumca, koji je s njim usko sarađivao na seriji Selo gori, a baba se češlja.

IZVOR: YT / gragon

Iako najpoznatiji po ulozi Dragojla u pomenutoj televizijskoj seriji, Mirko Babić je pre svega bio pozorišni glumac. Nakon završene akademije 1973. Mirko se vraća u rodni Kragujevac i celu karijeru provodi kao glumac Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić.

Na daskama koje život znače, Mirko će ostati upamćen po ulozi Ivana Karamazova u predstavi Braća Karamazovi, zatim po ulozi Čede u Nušićevoj Gospođi ministarki, liku Henrija Higinsa u Šoovom Pigmalionu.

Pored spomenute uloge Dragojla, ostavio je još mnogo zapaženih uloga u filmovima i serijama, a samo neke od njih su: Stići pre svitanja, Vruć vetar (uloga sudskog izvršitelja), Dr iz 1984. godine (uloga dr Milorada Cvijovića, koja je u kasnijim ekranizacijama ove Nušićeve komedije bila poverena i Branislavu Lečiću), Kraj dinastije Obrenović (uloga majora Milosava Živanovića), Moj rođak sa sela (uloga Marka), Ravna gora (uloga Obrada) i mnoge druge.

Autor: redportal.rs

#babic

#bajic

#dragojlo

#glumac

#mirko

#preminuo

#rados

#selo gori