Bio je osvajač, vladar i ktitor

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je mlađi sin kralja Uroša I i kraljice Jelene Anđel, u narodu je poznatije kao Jelena Anžujska. Rođen je oko 1253. Imao je starijeg brata Dragutina, koji se malo zadržao na prestolu.

Kralj Milutin je na vlast došao 1282. Deževskim sporazumom, kada se sa vlasti povukao kralj Dragutin. Za samo 2 godine on je posle zauzimanja Skoplja i Pologa, proširio Srbiju ka jugu sve do linije Kruja-Ohrid-Prilep-Prosek-Strumica. Znao je kad i gde je trebalo da stane, polako je proširivao državu, a potom utvrđivao osvojeno. U tom periodu vlast nad moravsko-vardarskom dolinom Srbiji je obezbedila nadmoć na Balkanu. Taj plan se ostvario pobedom njegovog sina Stefana Dečanskog u Bici kod Velbužda 1330.

Poznato je da su vladari tog vremena sklapali brakove zarad državnih interesa, te je tako kralj Milutin ženio 4 puta, sa Jelenom, Jelisavetom Arpad, Anom Terter i Simonidom Paleolog.

Od potomstva imao je Stefana Uroša III, poznatijeg kao Stefan Dečanski, Anu Nedu Šišman, u monaštvu poznata kao Jelena Dečanska, Konstantina Nemanjića i Zoricu.

Bio je poznat kao veoma surov vladar, njegov gnev je osetio i njegov sin Stefan Dečanski po čijoj naredbi je i oslepljen. Po predanju vidm mu je vratio Sv. Nikola, kojem se sveti kralj molio.

Kralj se osim dobrim vladarskim i osvajačkim sposobnostima istakao i u ktitorstvu. Sazidao je mnogobrojne crkve manastiire. Najpoznatiji njegov manastir je njegova zadužbina Gračanica.

View this post on Instagram

🍂❤

A post shared by Грачаница - КиМ (@gracanicakim) on

IZVOR: IG / gracanicakim

Osim Gračanice on je sazidao i Bogorodicu Ljevišku, Kraljevu crkvu u Studenici, manastir Banjsku. Po predanju, kralj Milutin je podigao i manastir Tvrdoš kod Trebinja, a vladika Danilo II u svojim žitijama navodi da je sveti kralj podigao i srpski manastir Svetih arhangela u Jerusalimu.

pročitajte još

Žene kralja Milutina

Autor: redportal.rs

#Srbija

#gracanica

#kralj milutin

#srpska pravoslavna crkva