Krv svoju za koloniju moju!

Pronalazak potrebnih i adekvatnih materijala sa izgradnju habitacija, predstavlja jedan od najvećih probelma u planovima za kolonizaciju Marsa. ALI, rešenje možda leži u, ni manje ni više, krvi samih astronauta. Bez brige, nije u planu nikakav okultni ritual žrtvovanja i isisavanja krvi iz astronauta, ali nije kao da nije bar ČUDNO. 😐

Prebacivanje teških materijala, opreme i potrepština u svemir je ekstremno skupo i teško - a kamoli to činiti na dugim putovanjima. Prema jednoj proceni, cena prebacivanja jedne obične cigle na Mars iznosi neverovatnih 2 MILIONA DOLARA. Stoga, poprilično je jasno zbog čega je ogroman deo svemirskih istraživanja upravo posvećen tome kako iskoristiti gradivni materijal koji se može naći tamo, na Marsu.

Mars ima koliko želimo kamena i zemlje koja može da nam bude centralni deo budućeg izvora građevinskog materijala, ali nedostaje mu vezivni deo - tačnije cement.

Upravo time se pozabio naučni rad objavljen u časopisu Materials Today Bio, istražujući mogućnost da se dobiju potrebne sirovine iz samih tela astronauta.

Glavni autor studije doktor Aled Roberts sa Univerziteta Manchester je zajedno sa svojim kolegama kombinovao serum albumin (dobijen iz krvi) sa materijalima koje je našao na Zemlji, a koji po strukturi najviše odgovaraju onima koji se nalaze i na Marsu. Rezultat koji su dobili je materijal po imenu AstroCrete, koji je po specifikacijama i karakteristikama jednak našem cementu - savršen za marsovsku slabu gravitaciju.

Potom su otkrili da ako dodaju i ureu (mokraću) dramatično povećavaju kvalitet vezivanja! Astronauti možda neće biti oduševljeni idejom da doniraju krv za cement, ali ne sumnjamo da će im neće biti problem da piške u rezervoar za opšte dobro kolonije. 😁

Ljudsko telo proizvodi od 12 do 25 grama albumina dnevno i ono može se sigurno i bez posledica ekstrahovati nekoliko puta nedeljno. Autori su izračunali da bi posada od 6 ljudi, na putu za Mars koji traje 72 nedelje, moglo da proizvede 250 kilograma AstroCrete bez ikakvih posledica po svoje zdravlje.Predlog naučnika je da se on koristi kao cement, zajedno sa drugim materijalom koji bi bio sa Marsa. Na taj način, svaka misija bi mogla da podigne stanište za svakog sledećeg posetioca.

Mora se priznati da autori nisu došli sami na tu ideju, već su primetili da se krv koristila kao dodatak cementu i ranije - doduše krv životinja. Kako kaže Roberts:

Uzbudljiva je pomisao da je jedno od glavnih problema u svemiru rešeno uz pomoć inspiracije iz srednjovekovne tehnologije.

Autor: redportal.rs

#KRV

#Kolonija

#Kuće

#Prebivalište

#Univerzum

#astronauti

#cement

#mars

#svemir

#svemirski brod

#urin

#zemlja