Fendžingšen je sveta planina u kineskom budizmu

Planina Fendži ili Fendžingšen se nalazi u jugozapadnoj Kini. Izdižući se na visinu od oko 2.500 m. UNESCO ju je proglasio svetskom baštinom 2018. Osim što je prirodno čudo, ovo područje uključuje i brojne budističke hramove.

Planina Fendžingšen se u budizmu smatra svetim mestom i njeno ime znači Brahmina čista zemlja. Vrh je poznat kao Zlatni vrh Crvenog oblaka, a na vrhu su 2 hrama, između kojih je uska klisura i most koji ih povezuje.

Foto: Wikipedia.org

Dolazak na planinu Fendžingšen nije lak. Smeštena oko 20 km od grada Tongren, svakodnevno autobusi voze do planine i putovanje traje oko 90 minuta. Na ovom području je ograničen smeštaj. Međutim, relativno izolovano mesto znači da je dom velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, uključujući retke Gejdžou zlatne majmune i kineske divovske salamandere. Područje ima preko 2.000 vrsta biljaka i drveća, od kojih su mnoge jedinstvene za ovo mesto.

Međutim, ova izolacija može biti i blagoslov za modernog putnika, jer planinu Fendžingšen turisti ne preplavljuju. Do vrha planine je moguće doći peške, a to čine mnogi hodočasnici i posetitelji. Uspon nije za one slaba srca, iako usput postoje mesta za zaustavljanje, kao i neki štandovi za osveženje. Legenda kaže da ima 8.888 stepenica do vrha, pa ako uspete stići do vrha, pogledi su spektakularni. Druga mogućnost je da se žičarom odvedete do obližnjeg stene, poznate kao Vrh gljiva.

Foto: Wikipedia.org

Fendžingšen je jedna od Četiri svete planine budizma. Smatra se bodhimaṇḍa - mestom u kojom se dostiže prosvetljenje - Maitreja Buda. Uticaj budizma u Fendžingšenu je stigao najkasnije u doba dinastije Tang, posebno nakon što je Hou Hongren izgradio put Zangke 639. godine nove ere, što je olakšalo transport u planinskom području, a lokalna glasila beleže izgradnju nekoliko hramova na tom području. Više hramova izgrađeno je tokom narednih dinastija Song i Juan.

Planina Fanjing je prekrasno, tiho i jedinstveno mesto, i može napraviti osvežavajuću i duhovnu promenu nakon buke u velikim gradovima.

Autor: redportal.rs

#Budizam

#hram

#kina

#planina