Priča o OSVETI jednog UVREĐENOG i PONIŽENOG BRATA 😭

Na internet portalu Peticije.com prošle godine pokrenuta je petiicija za podizanje spomenika Todoru Kadiću iz Bjelopavlića, atentatoru na crnogorskog knjaza Danila Petrovića, upamćenog i po nadimku Zeko Mali.

Atentat na knjaza Danila Todor je izvršio 13. avgusta 1860. g. Danilo je tada imao 34 godine. Povod za atentat bio je događaj koji se dogodio pod Ostrogom na Trojičindan 1854. godine kada su knaz i njegovi perjanici, u pratnji  pratnji francuskog konzula u Skadru Ljasenta Ekara, silovali 30 (30 po jednim, a po drugim izvorima 40) bjelopavlovićkih žena i devojaka. 😭 Pomenute devojke i žene, nakon sabora, odabrane su da po knjazovoj naredbi zabavljaju njega i njegove goste.

Među "odabranim" ženama i devojkama u odaju knjaza dovedena je Danica Kadić, žena bjelopavlićkog popa Puniše Pavićevića, a sestra atentatora Todora Kadića.

Kada su doznali za događaj, Bjelopavlići su rešili da se osvete knjazu i ubiju ga zajedno sa njegovim perjanicima. Međutim, Danilo je zahvaljujući jednom svom perjaniku uspeo da dozna za zaveru, koju je, između ostalih, organizovao njegov zet Risto Bošković, i pobegne sa perjanicima na Cetinje.

Iz osvete Boškoviću iz zaverenicima, knjaz je poslao u Bjelopavloviće 6.000 vojnika. Boškovića sa nekoliko njegovih bliskih rođaka i zaverenika zatvorio je u kulu na Orjoj Luci.

Ipak, Todor Kadić uspeo je da sprovede zaverenički naum u Kotoru 1860. godine ubivši u atentatu knjaza Danila. Zbog ovog čina osuđen je na smrt vešanjem. Njegovu ćeliju čuvala je dupla straža, a verigama je bio vezan za krevet. Kada mu je određena presuda, pevušio je da je Danilo "poginuo kao pas, a da će on umreti kao hrišćanin".

Nakon vešanja Todora, krenula je odmazda nad Kadićima. Iste noći ubijeno ih je najmanje 23, a prema nekim izvorima brojka od 23 Kadića odnosi se samo na prvi dan odmazde.

Foto: Vikipedija/Vikipedija

Knjazov brat Mirko Petrović izdao je naredbu da se svi Kadići proteraju iz Crne Gore. Mnogi od njih kako bi sačuvali potomstvo promenili su prezime, a neki čak i veroispovest.

Na upražnjeni presto, po atentatu na knjaza Danila, stigao je Nikola I Petrović, Danilov bratanac, sin gorepomenutog vojvode Mirka Petrovića.

Autor: redportal.rs

#Danica Kadić

#Danilo Petrović

#Mirko Petrović

#Todor Kadić