Izvođač ubijen na današnji dan pre četvrt veka, bez znanja o ubici

Poznati hip-hop izvođač i pop ikona koja je obeležila devedesete, veliki Tupak (umetnički 2Pac) Šakur, podlegao je povredama nastalim od ranjavanja pre tačno 25 godina, 13. septembra 1996. On je 7. septembra, dakle 6 dana ranije) pogođen sa 4 metka u Las Vegasu dok se vozio zajedno sa predstavnikom svoje izdavačke kuće. Međutim, njegov ubica nije poznat ni danas.

Tupak se sa Marijonom Sagom Najtom vraćao sa bokserskog meča između Majka Tajsona i Brusa Šedona. Na samom meču je, navodno, došlo do sukoba između Tupaka i njegovih telohranjitelja, sa jedne strane, i izvesnog Orlanda Andersona (poznatiji po nadimku Bejbi Lejn).

Prema rečima sada već bivšeg policajca Grega Kejdinga, koji je istraživao ovo ubistvo, ta svađa je predstavljala Tupakov potpis na smrtnu presudu.

- Kada je u predvorju tog kazina udario člana Sautsajd Kripsa (stara banda iz Los Anđelesa nastala još 1969. godine), time je potpisao smrtnu presudu - rekao je Kejding jednom prilikom.

On je dodao da je uveren da je Bejbi Lejn lično ubio Tupaka, budući da je uveren da je on i vozio beli kadilak iz kog su došli pucnju koji su ubili repera.

Međutim, ovo nikada nije moglo da bude dokazano, tako da su se mnoge druge teorije pojavile. Tako je novinar Čak Filips izneo smelu teoriju po kojoj su Kripsi bili samo instrument repera Bigija Smolsa, koji je ovoj bandi navodno dao oružje i milion dolara kako bi uklonili Tupaka.

IZVOR: YT / 2Pac

Poznato je da su njih dvojica imali svađu koja je dugo trajala, tako da su obojica objavili dis-trekove (vređajuće pesme, tipične za repere) o onom drugom. Tupak "Hit 'Em Up", Bigi Smols "Who Shot Ya?" 2 godine ranije.

Činjenica da je Bigi Smols ubijen 7 meseci kasnije na gotovo identičan način kao Tupak (takođe je pogođen sa 4 metka iz automobila, dok je stajao na semaforu) u Los Anđelesu, uglavnom ide na ruku Filipsovoj teoriji, jer bi se moglo raditi o odmazdi za Tupaka.

Bilo kako bilo, Tupak je ostao u kolektivnom sećanju čovek koji je na dosta drugačiji način pričao o životu Afroamerikanaca iz američkih predrgađa, čime je iskustva ovih ljudi više približio prosečnom čoveku, koji sa njima nije mogao da ima dodira.

Stoga, može se reći da njegova muzika i danas inspiriše, do te mere da ga i današnje mlade generacije smatraju za nekog ko je još uvek tu. U prilog tome ide i performans koji su za publiku spremili organizatori manifestacije Koačela lajv pre 9 godina, u kojoj je pred publikom nastupio Tupakov hologram, što je oduševilo publiku.

IZVOR: YT / SnoopDoggTV 

Autor: redportal.rs

#2pac

#UBISTVO

#tupak

#šakur