Izložba će trajati do 7. oktobra

Izložba Milena Pavlović Barili: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela autorke Duške Jovanić otvorena je u Centru za kulturu u Požarevcu i trajaće do 7. oktobra.

Postavka obuhvata radove 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos viđenju stvaralačkog opusa ove slikarke, a to su Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović Bugi i Nebojša Babić.

Autorka postavke Duška Jovanić je istakla hrabrost i veličanstvenost umetnice srpskog modernizma.

- Mislim da su fotografi imali zaista veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala uvek i zauvek iznad i izvan svog vremena. Hrabra devojčica koja je umela i volela da crta pratila je svoju lunu i svoju planetu kroz avanture i pustolovine nomadskog života, boreći se hrabro sa konvencionalnim formama sredine iz koje je potekla. Ali, zbog toga je Požarevac danas svetski grad”, kazala je Jovanić.

IZVOR: YT / Dragan Cvetkovic

O tome koliko je Požarevac bio značajan za rad umetnice govorio je gradonačelnik Saša Pavlović.

- Kaže se da je čovekova sudbina uveliko oblikovana njegovim detinjstvom, a Milena Pavlović Barili ga je provela upravo na ovim ulicama i u dvorištu nedaleko od nas… S tim u vezi, podnaslov ovog umetničkog projekta upravo bi mogao biti i rečenica naše umetnice napisane u pismu majci, a koja glasi ‘gde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta - naveo je Pavlović.

A direktorka Galerije „Milena Pavlović Barili“ Ljiljana Dabić rekla je:“Milena je bila najveća kulturna ikona našeg grada.

Ona je jedna od najvećih slikarki Srbije, a po rečima mnogih istoričara umetnosti i najveća evropska slikarka u periodu između dva svetska rata“.

Izložbu je zvanično otvorila pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić.

- Magija stvaralaštva Milene Pavlović Barili dodirnula je Rim, Pariz, Njujork, i druge svetske centre. Svojim talentom svrstala je samu sebe u sam vrh svetskog slikarstva između dva rata, uz Šumanovića i druge autore koji su obeležili ne samo svoje vreme, već i čitavu kulturnu scenu naše zemlje - istakla je Vanušić.

Po njenim rečima, koncept ove postavke je uspešan i inovativan jer “udahnjuje novi život starim delima nastalim u drugom vremenu i drugačijem kulturnom kontekstu“.

- Za neku drugu publiku ovakav pristup aktuelizuje Milenine slike i otvara nam nove poglede, ne samo na njenu ličnost i vreme u kojem je živela, već i na današnje vreme i kulturne okolnosti u kojima mi živimo svoje živote - zaključila je Vanušić.

Popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman umetničkih i modnih fotografa podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Galerija Milena Pavlović Barili i Centar za kulturu u Požarevcu i Grad Požarevac.

Autor: Tanjug

#Izložba

#diška jovanić

#milena pavlovic barili

#požarevac