Bio je jedan od najvoljenijih predratnih Beograđana

Kada se pomene fubaler Blagoje Moša Marjanović uvek se setimo Petra Strugara koji ga je igrao u serijalu Motevideo, Bog te video.

Pouplarni fudbaler je rođen 9. septrembra 1907. u Beogradu u porodici trgovca Dimitrija i majke Sofije u Đakovačkoj ulici, imao je 4 brata i 2 sestre.

Moša je bio prva fudbalska zvezda na našim prostorima. Nakon Svetskog prvenstva u Montevideu postao je prvi profesionalni fudbaler.

Iako je bio ljubimac nacije i Beograđana, a posebno Beograđanki, Moša je voleo samo Splićanku Planinku Ćulić sa kojiom je imao sina Zorana i ćerku Višnju. 

Bio je čak 3 puta najbolji strelac 1930, 1936. i 1937, a poslednji meč za reprezentaciju odigrao je 3. aprila 1938, za reprezentaciju je nastupao 57 puta i dao 36 golova.

Nakon uspešne fublaske karijere Moša je postao vozač u vojsci. Po kapitulaciji Vojske Kraljevine Jugoslavije 1941. odveden u logor Firstenberg u blizini Berlina gde je bio do 1944.

Nakon povratka iz logora igrao je za Dinamo iz Pančeva. Zatim je otišao u penziju i trenirao je BSK, Torino, Kataniju i Prilep.

Nažalost 1961. u 54 -oj godini doživeo težak moždani udar posle koga mu je cela desna strana ostala oduzeta, a ni sposobnost govora mu se nikada nije vratila.

Umro je 1984. a sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Njegovo ime nosi jedna ulica na Novom Beogradu, a podignuta mu je i spomen-česma na gradskom stadionu u Pančevu.

IZVOR: YT / Ex-Yu Fudbal

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#fudbal

#moša marjanovic