Bes ga nagonio na kreativnost 🤭

Nakon što je izašao iz bolnice sačekao ga je račun u vrednosti od 69.210 dolara i 32 centa. za jedan rentgenski snimak.

U videu okačenom na mrežu YouTube, Vilijam Osman započinje priču odabirom stvari koje će morati da proda da bi otplatio svoj mamutski bolnički račun. Sva sreća, moraće da plati "samo" 2.500 dolara zahvaljujući svom osiguranju, ali (kako sam objašnjava) više miliona Amerikanaca nema taj luksuz. Taj račun ga je i nagonio da razmisli i da se upita, da li bi mogao da napravi svoju rentgen mašinu koja će biti jeftinija od računa koji je dobio?

Iako je odgovori, poprilično jasno i glasno DA, postoji definitivno više drugih faktora koje morate da uključite pre no što se okušate. Uglavnom se sve vrte oko jedne, DALI ŽELITE DA OKUPATE SEBE OGROMNIM DOZAMA RADIJACIJE? Kao što i on sam kaže:

Moja želja da se bavim naukom je značajno veća od moje želje za životom. Ovo je moj magnum opus, ovo je najopasnija stvar koju sam ikada učinio.

Osman je usep da sakupi sve što mu je potrebno za stvaranje mašine. Vakumska tuba od 155 dolara, koju je skinuo sa polomljenog zubnog rentgena kupljenog na E-bay, gigantsku rolnu lima od olova, više različitih gajgerovih brojača i električno napajanje od 60.000 vati.

IZVOR: YT / William Osman

Sa ovom opremom, koja je koštala DALEKO manje manje nego koliko je iznosio bolnički račun za JEDAN RENTGENSKI SNIMAK, uspeo je da proizvede poprilično dobar snimak kostiju prsta.

U videu, koji je nastao kao reakcija na ovaj, radiolog doktor Majkl Celini je izrazio mišljenje da je slika poprilično dobra. Ali da je ipak ni blizu standarda slike koju bi dobio u bolnici, tj. standarda potrebnog da bi se dala tačna dijagnoza.

Međutim, radiolozi koji su posmatrali ovaj video, su manje bili impresionirani kada je Osman odlučio da uradi rentgen svoje cele šake. Sam Osman je istakao da je količina radijacije koju će primiti nije kao ona od CT skena. Svejedno naglasio je da NIKAKO OVO NE SMETE SAMI DA RADITE.

Sudeći po komentarima, stručnjaci su bili nimalo impresionirani, kako je navedeno u jednom od komentara:

Kao radiolog i sigurnosni činovnik za kontrolu nivoa radijacije u laboratoriji, 80% posto ovog videa mi daje traume.

Ili :

Svaki radiolog koji posmatra ovo toliko prevrće očima da je stekao sposobnost da vidi svoj optički nerv u rođenoj lobanji.

Kako god da okrenete, ipak je impresivan poduhvat i sama ideja da možete da napravite sami svoju rentgen mašinu u kući, i to za male pare ("male"), je apsolutno luda. Samo nemojte sebe da slikate njom konstantno (dobićete trovanje radijacijom, umire se u ogromnim mukama nije lepo), niti da očekujete dijagnoze bolje od izjava tipa "polomio si se kao babina glinena vaza od pre rata". 😊

Autor: redportal.rs

#70.000

#Napravio sam

#Nauka

#Radijacija

#Rentgen

#bolnica

#kućni rentgen

#opasno

#osman

#radiologija

#račun

#zraci