Odlikovanje za šestogodišnjeg člana pokreta otpora

Njegovo kodno ime bilo je Quinquin. Sledio je naredbe, prelazeći neprijateljske linije da bi prosledio poruke kad je bilo potrebno. Na kraju je ubijen prijateljskom vatrom, u svojih 6 godina je verovatno najmlađi član Francuskog pokreta otpora koji se borio protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

Njegovo ime, Marsel Pinte, danas će da bude upisano na spomen-obeležje zapadno od Limoža u centralnoj Francuskoj. U gradu će se održati i ceremonija sećanja na dečak.

Dečačić je živeo u srcu "vojske senke", kako su bili poznati borci Otpora, koje je iz Londona vodio general Šarl de Gol, a na terenu u njegovom delu Francuske otac malog Marsela, Eugene Pinte, lokalni komandant pokreta otpora koji je uspostavio operativni centar na farmi izvan Eks sir Vijena. Do njegove seoske kuće stizale su šifrovane poruke iz Londona i padobranom zalihe u obližnjem polju. Ulica je dobila ime po ocu, kodnog imena Atos, pre 4 godine zbog vođenja operacije oslobođenja grada.

Foto: AP News

Marsel, najmlađe od petoro dece, angažovan je pomažući borcima u nizu zadataka. Na primer, mogao bi se odvući na obližnje farme kako bi prosledio poruke. Borci Otpora ga nazvali Quinquin, iz dečje pesmice u severnoj Francuskoj gde je rođen, a mali Marsel bio je pravi agent za vezu.

Velika grupa boraca stigla je padobranom na farmu u noći 19. avgusta 1944. godine, uoči bitke koja se očekivala oko Eksa, kada su savezničke snage počele da oslobađaju Francusku. Borci su bili teško naoružani i kada je automat Sten slučajno pucao, Marsel je pogođen nekoliko puta i preminuo je.

Vrhovni zapovednici otpora prisustvovali su sahrani deteta 21. avgusta 1944. Njegov otac pomogao je osloboditi Limož te večeri. Nekoliko dana nakon Marselove smrti kontejneri su poslednjom isporukom pali na polje, a padobrani su bili crni u čast malog Marsela.

Autor: redportal.rs

#Dečak

#Francuska

#Pokret otpora

#tjani agent