Majušni čovek u kome je oživela umetnost Evrope 💗

Kao umetnik, legendarni Mikelanđelo Buonaroti ostavi je za sobom zaista džinovski otisak. Ali u stvarnom životu, veliki genije je bio mali čovečuljak. 😊

Italijanski istraživači su u poslednjoj studiji analizirali tri para obuće koji su pronađeni u Mikelanđelovoj kući nakon njegove smrti. Smatra se da su pripadale njemu. Čine ih par kožnih cipela i jedne kožne papuče, koje se nalaze u Casa Buonarroti muzeju u Firenci.

Analiza naučnika je prva koja se bavila fizičkim karakteristikama renesansnog genija i sudeći prema podacima Mikelanđelo Bounaroti je bio visek ne više od 1 metar i šezdeset centimetara! 🍄

Iako nizak za današnje standarde Evrope, u periodu kada je živeo (između 1475. do 1564. godine) njegova visina ne bi bila nimalo neobična.

Istraživači iz Centra za forenzičku antropologiju, paleopatologiju i bioarheologiju iz Avole, izmerili su cipele i na osnovu toga izračunali dimenzije stopala i visinu. Potom su uporedili pisane izvore i dobili apsolutno poklapanja sa opisom njegovog izgleda iz 16. veka. U pisanom izvoru, čiji je autor slikar i pisac Đorđo Vasari, piše da je Mikelanđelo širok u ramenima, ali da je ostatak njegovog tela gracilan i mali po proporcijama.

Njegova obuća je slične veličine, što ukazuje da je oba para (i cipele i papuče) nosila jedna ista osoba.

Ipak, čak iako je obuća pripisana Mikelanđelu, postoji šansa da su pripadale drugom čoveku u njegovoj kući - članu porodice ili nekon od njegovih potomaka.

Mikelanđelo je mogao biti i lošeg zdravlja krajem svog života, najverovatnije usled trovanja olovom. Imao je i giht, kao i težak oblik artritisa u rukama - sudeći prema načinu na koji je pisao i njegovim portretima. Sobzirom da Mikelanđelovo telo nikada nije bilo eshumirano i analizirano, teško je naučnicima da diskutuju o njegovom zdravlju i u kakvom stanju je bio kada je umro sa 88 godina.

Studija je objavljena ovog meseca u naučnom časopisu Antropologie.

Autor: redportal.rs

#Firenca

#Italija

#Nizak

#Renesansa

#genije

#mikelanđelo

#patuljak

#umetnost

#visina