Naučnici iskopali skoro 3 kilograma srebra 😃

Arheolozi su u jugoistočnoj Rusiji otkrili blago srebrnih predmeta na lokalitetu koje je često služilo kao mesto gde se često skrivalo blago od upada Mongola. Ali, kako se pokazalo, ono je pohranjeno ovde bar 100 godina ranije pre no što su Mongoli upali u Rusiju.

Blago srebrnih privezaka, narukvica, prstenja i ingota je otkriveno tokom iskopavanja ranije ove godine na lokalitetu u Stari Rjazanj - utvrđenoj prestonici stare ruske države koju su opseli i opljačkali Mongoli 1237. godine.

Mongloski napad na grad je bio posebno žestok i nemilosrdan, prema istorijskim izvorima osvajači nisu ostavili nikoga živog. Arheolozi su otkrili čak 100 odsečenih glava u masovnim grobnicama tog perioda.

Zakopano blago je otkriveno na pošumljenoj ivici jaruge, nekoliko stotina metara udaljenoj od dva mala srednjovekovna naselja.

Blago je daržalo 14 ukrašenih narukvica, sedam prstenova i osam isečenih grivni (ukras koji se nosio oko vrata) - ukupne težine oko 2,1 kilogram.

Nakit je odlične izrade, i pretpostavlja se da predstavlja više godina sakupljano blago pre no ornament određenog kostima.

ZLATNA HORDA

Rjazanj je jedan od nekoliko srednjovekovnih ruskih država u 11. veku. Njegov centar je bio grad poznat pod imenom Stari Rjazanj, 50 kilometara jugoistočno od modernog grada Rjazanj i oko 225 kilometara od Moskve.

Po svojoj poziciji bio je istočno od ostalih ruskih kneževina, i zbog toga je prvi pao pod Mongole koji su nadirali sa dalekog istoka pod vođstvom Batu Kana - unuka Džingis Kana.

Mongoli su prvo porazili Rjazanjsku armiju u boju i potom opseli glavni grad. Stanovnici su se branili oko nedelju dana, ali na kraju Mongoli su upali u grad, opljačkali ga do temelja, ubili princa i njegovu porodicu, kao i svo stanovništvo grada. Sam grad su spalili do temelja. Prema jednom ruskom izvoru nije ni čak ostao niko da "stenje i plače".

Batu Kanova armija je nakon uništenja Rjaznja, nastavila dalje na zapad i osvojila druge ruske kneževine. Osvajanje je trajalo sve do Batu Kanove smrti 1255. godine, nakon toga njegovi naslednici vladali su velikim delovima južne i centralne Rusije pod imenom Zlatna Horda - imena nastalog iz imena Altan Orda što znači zlatni štab. Ime je najverovatnije nastalo po boji Batu Kanovog šatora.

SAKRIVENO BLAGO

Praksa sakrivanja blaga od Mongola je bila relativno česta tokom opsade, jer je više od 12 različitih blaga pronađeno u blizini - među kojima i najpoznatije Staro Rjazanjsko blago, kolekcija kraljevskog nakita optočenog draguljima.

Međutim, iznenađujuće, poslednje otkriveni nalazi su bili sakriveni krajem 11. ili početkom 12. veka . Ukratko, čitav vek pre dolaska Mongola.

Samo blago je starije čak i od mnogo poznatijeg Rjazanjskog blaga. U njemu se takođe i nalaze, kao što smo naveli, nekoliko šestostranih grivni koje su bile forma novca u Rusiji toga perioda. Narukvice su posebno dobre izrade. Najkompleksnija od njih ima tri srebrne pletenice i ornamentisana je na krajevima motivima krsta i palminog lišća.

Autor: redportal.rs

#Invazija

#Mongoli

#Ogrlice

#Rjazanj

#Starost

#Uništnje

#blago

#narukvice

#rusija

#srebro

#srednji vek