Muzej se nalazi na dubini od deset metara

Na Kipru je uz obalu Aja Nape, skulptor, ekolog i fotograf Džejson de Kaires Tejlor otvorio muzej podvodnih skulptura, koje izgledaju kao veštački grebeni i pomažu u obnavljanju podvodnog života. 🌊

U njemu su 93 umetnička dela napravljena od kombinacije visokokvalitetnog morskog nerđajućeg čelika i pe-ha neutralnog betona koji promoviše podvodnu životnu sredinu.

Foto: Printscreen YouTube / Clouds 4Media

Muzej se nalazi na dubini od deset metara, a eksponati su dizajnirani da privuku različite vrste stanovnika mora. Kristalno čisto more u ovom području pogodno je i za ronioce i za ronjenje na dah, koji žele da posete podvodnu galeriju, kako piše RTS.rs.

Muzej podvodnih skulptura zamišljen je ne samo kao muzej već i kao projekat restauracije. Samo oko 10-15 odsto morskog dna ima dovoljno čvrstu podlogu koja omogućava prirodno stvaranje grebena.

IZVOR: YT / Clouds 4Media

Veštački grebeni napravljeni su na neplodnim delovima morskog dna, daleko od zdravih ekosistema. Ovo pomaže posetiocima da se odmaknu od prirodnih područja dajući im prostor i vreme za oporavak pri izgradnji novih staništa.

Skulpture imaju površinu sa određenom teksturom koja omogućava koralima, sunđerima i drugim mikroskopskim organizmima da se vežu i rastu. Ovo zauzvrat stvara domove i izvore hrane za druge morske organizme.

Autor: RTS.rs / redportal.rs

#kipar

#muzej

#podvodni muzej

#voda