Fotografija stara 161 godinu 😎😎😎

Moderna srpska vojska počinje da se formira tokom Prvog srpskog ustanka, ali tada je srpska vojska bila narodna. Vojvode i starešine pozivale su seljake samo kad je predstojala borba. Oružje i opremu nabavljali su sami.

Uz tu boračku masu po pozivu, tokom prve srpske ustaničke državnosti, postojali su stalni odredi uvežbanih i naoružanih momaka koji su za svoju službu bili plaćeni. Zvali su ih bećarima ili momcima, a činili su neku vrstu pratnje Voždu i ostalim knezovima. Činili su posade utvrđenja i čuvali granice. Organizacija je ostala jednaka tokom oba ustanka.

Devetnaesti vek je za srpsku autonomnu Kneževinu protekao u dograđivanju sistema narodne, ali i stajaće vojske. U prvom periodu srpske autonomije Rusija je dala pečat prvobitnom razvoju srpske stajaće vojske. Malu vojsku, počevši od uniforme, organizovala je Rusija po vlastitom uzoru. Aktivni oficiri su bili iz Rusije, uvedeni su ruski zakoni i egzercir.

Stajaća vojska Srbije imala je krajem 1847. godine jedva 2.438 oficira, stručnih pripadnika i vojnika. Pešadija je bila uvećana za još jedan bataljon od 4 čete.

Kasnije je organizaciju i modernizaciju srpske vojske preuzela Francuska. Prvi ministar vojni u Srbiji bio je upravo Francuz Ipolit Monden, koji je kao kapetan bio zadužen da 1856. napravi temeljnu studiju o Srbiji. Monden je praktično ustrojio novo Ministarstvo vojno. Mondenova desna ruka bio je Blaznavac. Ruska pravila i zakoni zamenjeni su francuskim, ili su bili nešto malo prilagođeni srpskim prilikama.

Najstarija fotografija srpske vojske je slika vojnika srpske konjice s komandantom Kostom Vučevićem 1854. g.

Foto: Wikipedia.org

Autor: redportal.rs

#Srbija

#srpska vojska

#vojska

#vojska srbije