Svedok 6 milenijuma

Misteriozna kamena grobnica u zapadnoj Engleskoj, poznata pod imenom Arturov kamen, stara je skoto 6.000 godina i to kao deo religijskog aspekta celokupne regije.

Iskopavanja izvršena ove godine pored prastare strukture u Herefodširu, između Engleske i Velsa, pokazuju da je na lokalitetu postojalo zemljano uzvišenje napravljeno da pokazuje na još jednu prastaru strukturu u blizini. Nakon nekoliko vekova, ponovo je obnovljena, ali ovaj put uperena ka brdima na jugu.

Kako navodi Džulian Tomas, profesor arheologije na Univerzitetu Manchester u Velikoj Britaniji:

Ceo ovaj region je obredni prostor, poput onog oko Stounhendža, ali mnogo raniji. Sve ukazuje da je ovaj prostor kao i lokalitet, na početku Neolita, bio od vrhunske važnosti za religiju tih ljudi.

Lokalitet se sastoji od devet uspravnih menhira iznad kojih je postavljen ograman pločasti kamen (poput krova - težine čak 25 tona. Prolaz koji se nalaz ispod vodi do grobnice, iako nisu otkriveni nikakvi skeletni ostaci.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

FOTOGRAFIJA: Lokalitet, Arturov kamen.

Lokalitet, kao i struktura na njemu, su dobili ime po legendama o kralju Arturu, za koga se vezuju predanja o borbi protiv Saksonaca i njihovoj invaziji Britanije pre 1.500 godina.

Takođe više istorijskih događaja se dogodilo na ovom mestu, uključujući i duele među vitezovima tokom Rata Ruža u Engleskoj u 15. veku kao i mnogi drugi.

KAMENI STO

Iskopavanja su otkrila da je prvi zemljani nasip (brdašce) na ovom lokalitetu bilo upereno u tzv. Dvorane mrtvih (Halls of the Dead, dve ogromne grobnice stare 6.000 godina) koje su naučnici otkrili 2013. na proplanku udaljenom oko 1000m od Arturovog kamena.

Dvorane mrtvih su u prvobitnoj verziji predstavljale velike prostorije od tesanog drveta. One su namerno spaljene i zamenjene sa tri zemljana brdašca - grobnice.

Originalni zemljani nasip je bio podignut na i okružen drvenom palisadom i veoma je sličan onom na lokalitetu Dvorane mrtvih. Ali ubrzo drveni stubovi su istrulili i brdašce se urušilo, tako da je na njegovom mestu podignuta druga struktura oko 200 godina kasnije.

KRALJ ARTUR

Arturov kamen je jedan od posebnih i najpoznatijih neolitskih spomenika u Engleskoj. Postoji više različitih lokalnih legendi koje ga povezuju sa kraljem Arturom. Ipak, struktura je postojala više hiljada godina pre njegovog vremena - i pride većina istoričara smatra da Artur nikada nije ni postojao.

Prema jednoj priči, tragovi na jednom od velikih kamenova načinjeni su kada je Artur na tom mestu leknuo da se pomoli. Po drugoj priči to mesto obeležava mesto gde se džin, kojeg je Artur ubio, naslonio na laktove. I naravno, ovaj spomenik obeležava mesto Arturvog groba.

Prema naučnicima, lokalitet je bio deo religijskog kulta u Neolitu pre oko 5.700 godina. Premeštanje i pomeranje kamenja se dogodilo pre oko 5.500 godina.

Autor: redportal.rs

#6.000 godina

#Artur

#Engleska

#Kralj Artur

#Vitezovi okruglog stola

#kamen

#neolit