Sve zavisi šta se misli pod terminom "na Zemlji" 🧐

Koga god da pitate koja je najbrža životinja na Zamlji, velika je verovatnoća da će vam iz topa odgovoriti da je gepard. Međutim, to i nije baš tačno, a fokus na ovu veliku mačku je umnogome bacio u senku mnoge druge životinje koje se kreću daleko brže - neke čak i po tri ili četiri puta brže od geparda.

Da se razumemo, gepard (Acinonyx jubatus) je nesporno brza životinja. I istina je da je on najbrža životinja na kopnu sa maksimalnom brzinom od čak 103 kilometara na čas (neki tvrde da je čak i 113 kilometara na čas).

Njegpova kombinacija dužine nogu, veličine mišića, i dugog koraka stvara idealno telo za kretanje po kopnu.

Prema istraživanju i izrađenom modelu brzina kod životinja 2017. godine, koji se bazira na analizi 474 kopnenih i morskih životinja od kitova do muva, jasno je pokazalo da je brzina u uskoj vezi sa veličinom životinje. Brzina se povećava sa veličinom dok se ne postigne optimum. Izvan tog optimuma, veće životinje postaju sporije jer im je potrebno sve više energije za ubrzanje - gepard je savršenog optimuma za brzinu.

Sa druge strane, gepard je najbrža životinja na kopnu ali samo na kratkim distancama. Oni ne gone plen na duže staze pri velikim brzinama. Njihova strategija u lovu se više bazira na naglom ubrzanju i brzom manevrisanju u prostoru. U suštini, ograničeni su svojom kondicijom i izdržljivošću. Gepardi, kao i većina velikih mačaka, ne gone svoje životinje.

Takva je situcija na kopnu, ali kada bi dodali tome i sve morske i leteće životinje stvari bi bile potpuno drugačije. Samo brzina poniranja sivog sokola je neverovatnih 322 kilometara na čas 😨. Ali sudeći prema naučnicima njihova prava brzina je bliža cifri od čak 563 kilometara na čas!! 😱

Zapravo, veliki broj ptica je daleko brži od geparda. Ptica crni marlin dostiže lako brzinu od 129 kilometara na čas, dok sabljarke u vodi i do 109 kilometara na čas.

Stoga, iako gepard zaslužuje svoje mesto među najbržima na planeti, postoje daleeko brže trkačice u prirodi. Toliko brže da će vam gepard izgledati kao traktor pored bugatija. 🤭🤭🤭

Autor: redportal.rs

#Brzina životinja

#Sabljarka

#Trka

#brzina

#gepard

#najbrža životinja

#soko

#velike mačke