Kolaži će biti izloženi u Galeriji Vasić od 1. septembra

Na izložbi Život, Misli, Snovi 1. septembra u novootvorenoj Galeriji Vasić (Kosovska 16) publika će imati priliku da po prvi put vide neke od remek-dela umetnika Ivana Tabakovića, a autor postavke Vladimir Vasić kaže da se opredelio za 16 kolaža nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine.

Vasić u izjavi Tanjugu napominje da će novo čitanje i sagledavanje stvaralaštva Ivana Tabakovića publici omogućiti uvid u njegov vozionarski pogled na svet prožet filozofsko-estetskim svetonazorom.

- Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla me je da ponovo predstavim publici veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića - kazao je Vasić i dodao da izložba traje do 1. oktobra uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Za ovu izložbu kolaži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, od kojih većina nikada nije izlagana, a jedan od kurioziteta je da su 4 kolaža upravo sa pomenute izložbe u Njujorku sada ponovo pred našom publikom.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama svih dela i tekstom koji je pisao istoričar umetnosti Jerko Denegri.

Denegri za Tanjug kaže da je Ivan Tabaković velika priča srpske umetnosti iza Drugog svetskog rata.

- On jedini u svojoj generaciji pravi veliki preobražaj nakon 1960. godine i izložba iz 1966. godine pod naslovom „Život, misli, snovi“ prezentuje taj preokret u njegovom stvaralaštvu koji je sproveo tehnikom kolaža - kazao je Denegri i dodao da je veći deo postavke te izložbe otkupljen za galeriju Galeriji Dorsky u Njujorku.

Kako Denegri ističe da je Tabakovićeva dela predstavljala su Jugoslaviju na Bijenalu u Veneciji 1968. godine.

- Tabakovićevi kolaži su na taj način visoko pozicionirani u svetskoj umetnosti. On je jedni među brojnim umetnicima na globalnom nivou uočio razliku i veze između nauke i filozofije u odnosu na umetničku praksu. Uveo je mentalne sadržaje u svoja dela, a ne samo refleksiju u odnosu na okolnu prirodu i predmete - kazao je Denegri i dodao da Tabakovićevi kolaži svaki za se be imaju svoju naraciju koja nije lako čitljiva.

Tabaković je bio redovni član SANU.

Dobitnik je i Sedmojulske nagrade, Ordena rada, kao i Povelje Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije.

Dobitnik je Politikine nagrade 1963. godine.

Uručeno mu je priznanje za naročite zasluge i doprinos za uspešni razvitak Univerziteta u Beogradu 1974., a naredne godine odlikovan je nagradom AVNOJ-a za stvaralaštvo i rad od opšteg značaja.

Njegova dela su u kolekcijama brojnih galerija i muzeja.

Autor: Tanjug

#Ivan Tabaković

#galerija vasić

#kolaži

#vladimir vasić

#život misli snovi