Plod njegove borbe bili su između ostalog obnova Žiče i nastavak radova na Hramu Svetog Save 💕

Patrijarh srpski German rođen je kao Hranislav Đorić 19. avgusta 1899. u Jošaničkoj Banji u porodici Mihaila i Cvete Đorić. Osnovnu školu jezavršio u Kruševcu, a bogosloviju od 9 razreda, u Beogradu i Sremskim Karlovcima 1921.

Iako je završio gimnaziju 1921. zamonašuje se 1931. u manastiru Studenica, a zamonašio ga je episkop šumadijski Valerijan i dao mu je ime German.

Tokom Svetog arhijerejskog sinoda 1952. patrijarh German je izabran je za episkopa žičkog. Na patrijaraškom tronu nasledio je patrijarha Vikentija, 13. septembra 1958. Ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 29. maja 1960.

Patrijarh German je bio patrijarh gotovo 30 godina i mnogo toga je uradio za srpsku crkvu u tom teškom periodu. Uspeo je da manastiru Žiči koja je bila razorena vrati stari pravi sjaj.

Ni današnji Hram Svetog Save ne bi bio izgrađen da nije bilo požrtvovanja patrijarha Germana koji je čak 88 puta pisao komunističkim vlastima da se radovi nastave.

IZVOR: YT / Telegraf.rs TV

U vremenu kada je on bio na čelu crkve dolazi do raskola Srpske pravoslavne crkve u Americi, koji je patrijarh Pavle izgladio 90-ih, kao i do raskola u Makedoniji koji još uvek traje.

Patrijarh srpski German penzionisan je odlukom Sabora Srpske pravloslavne crkve 30. novembra 1990. , zbog dugotrajne teške bolesti a nakon toga arhijereji doneli odluku da biraju novog patrijarha, pa je tako izabran tadašnji episkop raško-prizrenski, potnji patrijarh srpski Pavle.

Preminuo je 27. avgusta 1991. a sahranjen je unutar Crkve Svetog Marka u Beogradu, preko puta grobnice cara Dušana.

IZVOR: YT / Живе Речи

Autor: Redoportal.rs

#borba

#german

#patrijarh