11. 11. u 11 🕊🕊🕊

Na današnji dan pre 102 godine okončan je do tada najveći sukob u istoriji čovečanstva - sa preko 20 miliona mrtvih, od čega 10 miliona civila.

Po broju žrtava priloženih za slobodu, među silama pobednicama prva stoji Srbija. Ona je na oltar borbe priložila preko milion života i 70% svoje ukupne muške populacije.

Od prvog pucnja u Sarajevu, preko Kolubare i Cera, tifusa, Albanske golgote, Topličkog ustanka, Krfa i Solunskog fronta, epopeja srpske borbe ima malo takmaca u modernoj istoriji, a više naliči antičkom mitu nekih davnih i prohujalih vremena.

Najbolje o srpskom herojstvu i tragediji svedoče reči naših nekadašnjih neprijatelja i saveznika:

1. ARČIBALD RAJS:

Video sam srpskog seljaka vojnika - u borbama. Žestok i borben u boju, on bi postao mek kao jagnje pred protivnikom kada ga pobedi i delio s njim i poslednji komad hleba.

2. Kelnske gradske novine, članak Psihologija povlačenja:

Malo vojnika se tuklo onako kako se tukao srpski vojnik. On je bezuslovno i predano umirao tamo gde mu je bilo naređeno da se drži.

3. ERVIN KIŠ, češki književnik i kaplar 11. puka 9. austrougarske divizije, učesnik boja na Kolubari:

Tek u Srbiji 1914. shvatio sam da je sloboda malih naroda jača sila od nasilja velikih i moćnih. Tek sam ovde shvatio Šatobrijana da je neumitna sila VOLJA - ona savlađuje sve.

4. GENERAL FON MAKENZEN, 1915. godina:

... vi idete u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na Srbiju, a Srbi su narod koji voli slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu...

5. R. LESING, ministar spoljnih poslova SAD:

Kada se bude pisala istorija ovog rata, najslavniji odeljak nosiće naziv SRBIJA. NJena vojska je čudo od junaštva, a srpski narod stameno je pretrpeo nečuvene muke. Takvo požrtvovanje i hrabrost ne mogu proći nezapaženo - oni se moraju nagraditi.

6. ENGLESKI NEDELJNIK THE ILUSTRATED LONDON NEWS, datuma 4. 11. 1915. godine:

U istoriji mučeništva Srbije, nije bilo herojskije figure od Petra, njihovog kralja. Patriota među patriotama, učestvovao je u svim borbama do iznemoglosti. Sve dok nije pao od iscrpljanosti, kao u bici kod Pirota ...

7. PETER KIRŠČ, nemački istoričar Prvog svetskog rata:

Srpski prodor je prvi proboj u tvrđavu Nemačke carevine. Time je ovo do sada sporedno ratište (Solunski front), dobilo odlučujući značaj za dalji tok rata i presudilo umnogome njegov finalni ishod.

I za kraj, važno je podsetiti se male činjenice i čina saveznika koji najbolje pokazuje kakvo poštovanje i kakve zasluge su priznavane kraljevini Srbiji posle Velikog rata - kada se išlo na pregovore oko ratne odštete i razoružanja sila Osovine, saveznici su se dogovorili da će prvi i na čelu delegacije uvek biti srpski predstavnik, jer je Srbija bila zemlja sa najviše žrtava i najviše zasluga.

Srećan vam Dan pobede!

Autor: redportal.rs

#Dan pobede

#Dan primirja

#Natalija ramonda

#Prvi svetski rat

#Srbija