Od plastike pa sve do proteinskog praška

Plastično zagađenje je veliki problem u celom svetu. Na najrazličitije načine ljudi su pokušavali da reše ovaj problem, ali bezuspešno. Svi su se pitali na koji način se efikasno osloboditi plastičnih materijala koji ne mogu da se recikliraju i koje ne može u zemlji da se raspadne?

Odgovor je dao istraživački centar iz SAD - koji je, ni manje ni više, osmislio metod prevaranja plastike u hranu.

Naučnici su uspeli da sastave zajednice mikroba koje imaju sposobnost da prerade plastiku i da u tom procesu pretvore u jestive proteine.

Sistem prerade plastike profesora Stiva Tektmana sa Univerziteta MIT i profesora Ting Lu sa Univerziteta Illinois Urbana-Champaign, osvojio je nagradu Future Insight Prize i doneo im nagradu od 1,2 miliona dolara.

Kako je Tektman objasnio:

Koristimo prirodne organizme da razložimo plastiku i nerazgradljive delove biomase i pretvorimo u hranu. Velika je čast što smo dobili ovu nagradu. Ova nagrada će nam omogućiti da gonimo visokorizična istraživanja, koja se višestruko isplate i koja će nam omogućiti da što pre pronađemo praktičnu primenu za otkriće.

Istraživanje se fokusira na pretvaranje plastike u proteinski prašak i lubrikante. Originalni projekat je podržan od strane DARPA (Dfence Advanced Research Projects Agency) sa 7,2 miliona dolara.

Tim je pokazao da onog trena kada se plastika razloži uz pomoć toplote i reaktora, mogu se odmah njime "nahraniti bakterije". Mikrobi obožavaju ovakav ručak. Nastaviće da rastu dokle god ima plastike da se jede, i u tom procesu kontantno stvaraući nove ćelije bakterija. Sobzirom da su prerađene ćelije 55% protein, onog trena kada je sva plastika razložena, ostatak se može koristiti za konzumaciju.

Tim se nada da će uspeti nekako da učine ceo proces prirodanim, da bi se izbeglo tretiranje plastike toplotom ,

Autor: redportal.rs

#Nagrada

#Razgrađivanje

#istraživači

#plastika

#plastika u proteine

#platika

#prerada plastike