Apple i njihova čudna praksa

Čini se da ljudi masovno na internetu postavljaju lokaciju svojih Iphone na Francusku, uprkos tome što ne žive tamo, u pokušaju da ubrzaju svoje Apple uređaje. Tzv. hack, koji je podosta postao popularan na mreži Reddit kao i na drugim društvenim mrežama, tvrdi da na taj način sprečavate usporavanje uređaja - posebno u kontekstu mnogih starijih Iphone.

Zašto, pitate? Prema mnogim izvorima, sve je počelo nakon kazne koju je dobila kompanija Apple od strane francuskih vlasti 2020. godine. Kompanija je kažnjena sa 27 miliona dolara zbog namernog usporavanja svojih uređaja, bez jasnog objašnjavanja svojih poteza korisnicima. Prema njima, ovo je činjeno da bi se očuvala i povećala performansa litijum-jonskih baterija kako stare.

Prema izjavi na sajtu Apple:

Elektronske komponente zahtevaju minimum voltaže da bi funkcionisale kako treba. Kada funkcije uređaja više ne može da opsluži izvor energije, tj. baterija, uređaj će se automatski ugasiti da bi očuvao sve delove elektronike. Iako je ovo gašenje namerno iz perspektive očuvaja urečaja, priznajemo da je neočekivna od strane korisnika.

Ukratko kada korisnik skida najnovije apdejtove na svoje starije modele Apple uređaja (sudeći prema njima od Iphone 8 to više ne rade), on suštinski skida softver koji će svojim efektima da udpori telefon. Da bi predupredili prethodno pomenuta gašenja telefona i probleme sa baterijom kompanija je usporavala telefone - zbog čega su ih mnogi optužili za planedn obsolesence, odnosno za pritisak na klijente da je vreme za novi IPHONE.

Nakon ovih vesti, koriscini na internrtu su ubeđeni da posle tužbe Francuske i plaćanja odštete, Apple se više neće usuditi da u Francuskoj učini to ponovo.

No ipak, menjati svoje mesto i prebivalište nema nikakvog smisla, a ni efekta.

Autor: redportal.rs

#Hack

#apple

#iphone