Telo ritualno pohranjeno u močvaru pre 20 vekova

Na prilazu mestu Vilmslo u Češiru (Engleska), 1980. godine jedan muškarac je stalno pronalazio delove tela koji su izgledali "sveže", ali su bili dobrano preko 1000 godina stari.

Andy Mid je radio na iskopavanju i sakupljanju treseta iz močvare Lindou Mos. Maja 13. 1983. godine, uočio je nešto što je izgledalo kao kožna fudbalska lopta, ali je ispalo da je u pitanju ljudska glava. Toga nije bio svestan do poslednjeg trena, sve dok "loptu" nije oprao i ugledao oko iz lobanje bez vilice, koje gleda pravo u njega.

Sama glava, tj. ono što je ostalo od nje, je bila dobro očuvana, sa kožom i kosom kao očima još uvek netaknutim. Kada je policija stigla i analizirala ostatke, mislili su da telo pripada ženi koja je nestala pre 20 godina. Međutim uskoro su otkrili da su ostaci zapravo stari više od 1.600 godina - ali tek nakon što je njen muž priznao ubistvo 🤣.

Godinu dana kasnije, Endi je opet nadgledao sakupljanje treseta kada je ukledao neobičnu gomilicu. Nakon što je malko očistio zatekao se oči u oči sa stopalom i nečijim noktima. Stopalo je bilo još bolje očuvano nego prvo.

Policija je opet uklučena i tragovi nasilja su otkriveni na pronađenom telu - zajedno sa dokazima teških udara i tragovima davljenja. Ali i ovaj put istraživanje je moralo da se prepusti arheolozima, jer je telo bilo staro 2.000 godina.

Kako je moguće da su ova dva tela tako dobro očuvana i posle toliko vekova? U uobičajenim uslovima tkivo tela će se kompletno raspasti i istruliti ni nepunih 100 godina nakon sahrane u zemlji. Pored kostiju eventualno će se očuvati vaši zubi. Međutim u određenim uslovima taj proces može dramatično da se uspori.

Treset se stvara raspadom organske materije, najvećim delom biljnih materija poput mahovine. Posebno kada se specijalna vrsta mahovine nagomila i stvori baru. Tu se stvaraju slojevi treseta koji izbacuju kiseline - savršene za očuvanje tela i sprečavanje procesa raspadanja.

Ako kojim slučajem upadnete u jednu od ovakvih bara, ili vas neko ritualno žrtvuje, otkriće vas neko vekovima kasnije u stanju u kome ćete izgledati kao da ste u nju upali juče.

Biljke u tresetu stvaraju kiselu sredinu u zemlji, otpuštajući hemikaliju koja se vezuje za azot i time oduzimajući sve hranljive materije iz nje. Zajedno sa hladnim temperaturama na severu Evrope ovakvi uslovi u potpunosti imobilišu funkcionisanje mikroba. Sobzirom da ništa ne može da razloži organsku materiju, mrtva mahovina se samo gomila i time takođe i sprečava kiseonik da prodre u baru. Rezultat ovakve kombinacije uslova je prirodno zapečaćen sistem. Kakva god da organska materija uđe u nju ostaje tamo zauvek.

Telo muškarca otkrivenog u bari je toliko dobro očuvano da smo sa lakoćom mogli da utvrdimo da je bio zdrav, u dvadesetim godinama i potencijalno bogat jer na njegovom telu vidimo minimalne tragove teškog fizičkog rada. Čak i znamo šta je poslednje jeo - parče prepečenog hleba.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Bara

#UBISTVO

#leš

#ritual

#telo

#treset

#žrtvovanje