U Sibiru izgleda svašta može da se iskopa

Mobilni telefoni, odnosno smartfonovi su postali deo naše svakodnevice u poslednje 2 decenije, tako da ih većina nas smatra za nešto novo. Međutim, istina je da su oni pravljeni (bar kad su spoljni oblici u pitanju) po uzoru na predmete koji su postojali ranije, od kojih su neki nastali baš dosta ranije.

IZVOR: TW / @siberian_times

Dokaz u prilog ovoj tvrdnji je i nedavno pronađen u Rusiji, tačnije arheološkom lokalitetu Ala Tej (Ala-Tey) u Republici Tuvi u Sibiru. Ovo mesto je inače poznato i po tome što je omiljeno mesto za odmor predsednika Rusije Vladimira Putina. No, da se vratimo na ajfon.

Naime, arheolozi su utvrdili da je predmet star tačno 2.137 godina, a to im je pošlo za rukom jer je pronađen u grobu sveštenice koja je na svom pojasu imala kineske vužu (wuzhu) novčiće na kojima utisnuta godina nastanka. (Imali su sreće ovog puta, zar ne?)

Ova žena je dobila nadimak Nataša, a veruje se da je živela u Šijonu (Xiongnu) periodu u Mogoliji tokom 3. veka p. n. e.

Ovaj predmet, kao što možte videti na fotografijama, dosta liči na savremene ajfonove (odnosno suprotno? 🤔), ali zapravo se radi o klesanom dragom kamenu u koji su utisnut niz drugih dragih kamena, odnosno tirkizi, karneoli i sedefi. Da, ovaj predmet vredi više od vašeg ajfona, da znate.

- Natašin grob sa ajfonom iz Šijonu perioda ostaje jedan najzanimljiviji deo na celom nalazištu - rekao je dr Pavel Luis.

Ovaj predmet, doduše, nije služio kao telefon, ali jeste u nekom smislu služio za komunikaciju, budući da je po svemu bio zapravo samo kopča za kaiš, ali koji baš nije mogao svako da nosi. On je tako, osim što je držao kaiš, ostalima pokazivao i status, a možda i zanimanje onoga ko ga je nosio.

Specifično za ovo nalazište je i da ga nazivaju Ruskom Atlantidom, budući da je veći deo godine zapravo pod vodom. Zapravo, ovo područje je suvo u svega nekoliko meseci tokom leta, što je, po svemu sudeći, i razlog zašto je ostalo sačuvano od pljačkaša i radoznalaca.

Zbog toga ovu nekropolu ruski arheolozi ponekad nazivaju i naučnom senzacijom.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#ajfon

#rusija

#ruska atlantida