Tadašnji Dorćol bio je omiljeno mesto naših glumaca i književnika: čiča Ilije, Nušića, Milorada Gavrilovića i drugih koji se docnije sele u Skadarliju.

Pošto su Turci otišli iz varoši, na Dorćolu nije bilo mnogo kafana ni dućana. Jedino Dušanova ulica nije oskudevala sa dućanima a naročito kafanama. U tim se kafanama provodio patrijarhalni, veseli život, pun sevdaha i raspoloženja, a zalivan tada jeftinim vinom i pravom turskom kafom. Tu se pilo i igralo, tu su se spremale podvale i čarlame. Za taj život veli čiča Ilija u svom komadu Dorćolska posla:

- Zar je prvina da čujem Dorćolca ulicom pevati, pa mora da peva kad oko njega sve peva i bašte, i osmanluci, i ptice, i devojke, sve peva. 🎙🎶🎙

Foto: Beogradske opštinske novine/Jelena Janić Ljubisavljević

Dorćol nekad i sad, Beogradske opštinske novine 1. decembar 1937. godine,
,Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊,

Na Dorćolu je tada bilo nekoliko kafana koje su nosile nazive svojih gazda Hadži Janjina, Taletova (kasnije Dardaneli), Dumina (kasnije nazvana Nušićeva, jer je u njoj veliki dramski pisac kao đak učio da igra bilijar) zatim kafana Narodni direk, a koja je kasnije promenila ime u Kod dva papagaja. Tu su još bile kafane Kod Đerdapa, gde se gotovila dobra riba i riblja čorba, kafana Kod Spuža, kafana Kod palidrvca, kafana Kod dva lovca, Jevrejska kasina i druge. Tadašnji Dorćol bio je omiljeno mesto naših glumaca i književnika: čiča Ilije, Nušića, Milorada Gavrilovića i drugih koji se docnije sele u Skadarliju kod Tri šešira, Dva jelena i Bumsa.

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević

#Dorćol

#Stare kafane

#Био једном један Београд