Njegovi hitovi se i dan danas vrte po klubovima

Dino Dvornik rođen je u Splitu 1964. kao drugi sin poznatog glumca Borisa Dvornika. Dino i njegov brat Dean su sa svojim ocem i glumili u nekoliko serija i filmova od kojih je najpoznatija Naše malo misto.

IZVOR: YT / bsunjic

Kao i Dino i njegov stariji brat je bio vrlo taletnovan za muziku te su zajedno i osnovali fank bend Kineski zid po zgradi u kojoj su živeli. Napravili su jedan album Kineski zid nakon čega su se rastali, Dino je komponovao muziku dok je njegov brat Dean pisao tekst za pesme. Dino je kasnije nastavio solo karijeru.

Tokom sledećih pet godina Dino uvežbava instrumentalističko umeće, bavio se komponovanjem, a jedno vreme je boravio u Londonu, gde je po mnogobrojnim klubovima i svirkama upijao šta publika voli. Po povratku je kao solista debitovao  na festivalu Zagreb ‘88 sa pesmom Tebi pripadam, za koju je dobio nagradu stručnog žirija za najbolju kompoziciju. U suprotnosti sa tradicijom festivala, on se na bini pojavio uz prateće igrače, ponudivši modernu produkciju i fank zvuk koji je tada bio mnogo više u trendu nego početkom osamdesetih. Početni uspeh ga je odmah odveo u studio gde je uz pomoć Dragana Lukića (Đavoli) 1989. godine snimio debi album Ti si mi umislima. Dvornik je radio muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok su tekstove pisali Goran Kralj i Zlatan Stipišić – Giboni, prenosi Balkan city magazine.

IZVOR: YT / Croatia records

Debi mu je doneo hitove Zašto praviš slona od mene, Ljubav se zove imenom tvojim i Ti si mi u mislima. Ponudivši modernu produkciju, mačo tekstove i efektan ritam Dvornik je sklopio ploču koja je najbolje funkcionisala u diskotekama, u kojima se pre njega od domaćih muzičara jedino slušao Oliver Mandić. Album jednostavnog naziva Dino Dvornik imao je veliki uspeh kod publike i prodat je u 750.000 primeraka.

IZVOR: YT / Nocnamora99

Dino Dvornik je i jako cenio Olivera Mandića kao i rok bend EKV.

- Od naših bendova cenim Ekaterinu Veliku, a moj ljubimac je pre svih Oliver Mandić. Najsrećniji sam bio kada sam mu pustio svoje pesme, a on se pohvalno izrazio o njima. Verovali ili ne, toliko mu se dopala numera Tebi pripadam, da ju je pustio čak četrdeset puta zaredom - rekao je Dino Dvornik svojevremeno, a prenosi Yugopapir.

U jednom intervjuu je i otkrio kako mu je bilo kao sinu veoma poznatog glumca.

- Ne bih nikada bežao o svog identiteta i poznatog prezimena, a manje pokušavao da sakrijem, kao recimo, Boris Novković. Svestan sam da mnogi misle da sam do nekih uspeha došao preko svog oca (glumca Borisa Dvornika). Varaju se! Bilo mi je čak i mnogo teže, jer sam želeo da se dokažem u muzici, uprkos skepticima koji su tvrdili: "Njemu je lako, može da se folira, jer je sin Borisa Dvornika - rekao je Dino Dvornik.

U Splitu 1995. godine je objavio singl Afrika čime je nametnuo novi ritam i produkciju na domaćoj muzičkoj sceni i dobija prestižnu diskografsku nagradu Porin. Konkurencija za hit godine bila je i pesma Ništa kontra Splita, od Nenada Vilovića, koju je Dino izveo na Splitskom festivalu i osvojio prvo mesto. Ova pesma postaje neslužbenom himnom grada Splita, a u Hrvatskoj je prihvaćena i kod šire publike.

IZVOR: YT / samolezim

Nakon velikog uspjeha s Afrikom Dino otvara jedan od najvećih noćnih klubova u Hrvatskoj, Libido, u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu. Klub je radio skoro celi dan te su DJ-evi puštali celi dan najmoderniju elektronsku glazbu na svetu. Klub se zatvara nakon jedne uspešne sezone zbog problema s velikom bukom koju je klub stvarao.

Iako se oduvek izjašnjavao kao apolitična ličnost Dino Dvornik je učestvovao u nekoliko kampanja u Hrvatskoj, za HDZ je napravio pesmu Pokrenimo Hrvatsku 2003. dok je 2007. godine učestvovao i u predizbornoj kampanji za SDP.

Svoju ekcentričnost je dokazao i time što je napravio svoj rijaliti šou po uzoru na Ozbornove, Dvornikovi. Rijaliti je imao 2 sezone i imao je dosta uspeha na RTL-u.

Umro je 7. septembra 2008. godine u svom stanu, samo osamnaest dana nakon što je proslavio 44. rođendan. 1. oktobra 2008. objavljeno je da je toksikološki nalaz pokazao da je Dino umro od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva. Obdukcijski nalazi su pokazali da je Dino inače bio zdrav. Na organima nisu pronađene nikakve promene koje bi mogle uzrokovati smrt. Razlog nije bila prevelika količina tableta, već odnos različitih biohemijski aktivnih supstanci kako prenosi Balkan city magazine.

Autor: redportal.rs

#Dino Dvornik

#Funk

#Muzika

#split