Kad god je trebalo bio je uz svoj narod 💖

Danas se navršava 100 godina od smrti omiljenog srpskog kralja koga je narod zvao čika Pera. Reč je o kralju Petru I Krađorđeviću, sinu kneza Aleksandra i kneginje Perside i unuku čuvenog vožda Karađorđa.

Njegov otac knez Aleksandar bio je na vlasti u Srbiji sve do Svetoandrejske skupštine kada je smenjen. Majka Persida vodi poreklo od čuvene porodice Nenadović. Bio je oženjen ćerkom kneza Nikole, Zorkom Petrović. Sa njom je imao 3 dece, Đorđa, Aleksandra i Jelenu.

Nakon prevrata dolazi na presto Srbije u veoma kriznom periodu. Predvodio je vojsku za vreme Prvog i Drugog balkanskog rata i u Prvom svetskom ratu. Sa svojim narodom prošao je golgotu Albanije. Kralj Petar i pre dolaska na vlast učestovovao zajedno sa narodom u oslobođenju od Turaka. Tako je kao Petar Mrkonjić učestvovao u hercegovačkom ustanku poznatiji kao Nevesinjska puška, a tom prilikom je bio i ranjen.

Zbog starosti se 24. juna 1914, pred Prvi svetski rat povukao, i regentu Aleksandru bio najveća podrška u donošenju odluka. Po povratku u Srbiju postao je kralj Srba Hrvata i Slovenaca, osim nadimka čika Pera zvali su ga i kralj Petar oslobodilac.

Preminuo je 16. avgusta 1921. u Beogradu. Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu u blizini Topole.

Foto: Wikipedia.org

Pre nekoliko godina snimljen je film kralj Petar I, a glumio ga je Lazar Ristovski.

IZVOR: YT / Zillion Film

Autor: Redportal.rs

#Kralj Petar Prvi

#karađorđevići

#kralj Aleksandar