Ostacima sveta stavio karijeru na kocku

Nepuna 3 meseca otkako je Igor Marojević u budvanskoj Biblioteci promovisao roman Ostaci sveta, održano je njegovo predstavljanje u istom gradu, u okviru festivala Trg pjesnika. 📚

Publika je razgrabila sve raspoložive primerke dela a na ovo, kao i na književno veče održano sledećeg dana u Kotoru, reagovali su i lokalni i mediji iz Podgorice. Prilog podgoričkih Vijesti Organski hepiend krvavog romana koji potpisuje Jelena Kontić počinje rečima:

Čitanje romana Ostaci sveta književnika Igora Marojevića iz Srbije moglo bi da doprinese skidanju ideoloških flastera i da otvori mogućnost za neke druge perspektive za jednu potpuno drugačiju i pošteniju komunikaciju s prošlošću. To je istakao magistar književnosti Milorad Durutović tokom književne večeri Igora Marojevića na Trgu pjesnika (...) Upravo za knjigu Ostaci sveta Marojević je prošle godine dobio nagradu Meša Selimović, nagradu grada Beograda Despot Stefan Lazarević, nagradu Zlatni beočug i mnoge druge, a moderator Durutović je otkrio da ga je knjiga inspirisala tako da je počeo da piše esej o njoj s naslovom Ostaci sveta: Instrukcije za psihoterapiju jugoslovenskih naroda i narodnosti.

Foto: Instagram.com/@igormarojevic

Marojević je istakao kako je Ostacima sveta svoju karijeru stavio na kocku:

Očekivao sam da ću da ostanem bez čitalaca, da će me napasti i levi i desni. Jedni su me pitali kako mogu da stavim Jasenovac i Srebrenicu u istu knjigu, a drugi su mi govorili kako mogu da pišem o Jasenovcu i da sam revizionista i što ne pišem samo o Srebrenici. A ja sam pisao i o Srebrenici i o Jasenovcu. Takve reakcije su ostale na nivou kuloarskih priča, možda nekih zluradih provokacija.

Dan posle budvanske održana je promocija romana u organizaciji kotorskog Kulturnog centra Nikola Đurković i Gradske biblioteke i čitaonice, uz moderiranje prof. dr Jelene Knežević, a u atrijumu Kulturnog centra.

Autor: dereta.rs / vijesti.me

#Dereta

#Igor Marojević

#Ostaci sveta

#knjiga

#književnost

#srpska književnost