Lepo se obucite i poslavite praznik u miru 💖

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Ova svetiteljka je veoma poštovana kod nas.

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici, a nakon smrti roditelja se zamonašila. Pre samog odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila je siromašnima. Živela je u 2. veku i za života propovedala tada još zabranjenu Hristovu veru.

Pošto su tada hrišćani bili proganjani ona je bila uhvaćena i i odvedena kod cara Antonia Pija, ali ona tada nije odvedena na mučenje. Obolelom caru je svetiteljka dosta pomogla izlečivši ga duge bolesti nakon čega je prihvatio hrišćanstvo.

Nakon nekog vremena Sveta Petka je zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana i mučena. Ubijena je tako što je probodena mačem.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama se može videti u monaškoj odeći sa krstom. U jednoj ruci je držala krst, a u drugoj grančicu mirte.

Po narodnom verovanju ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da ne bi trnela snaga. Devojčicama se oblače nove haljine, a devojke kite vencima kuće, da bi u domovima vladao mir.

IZVOR: YT / kopernikus rtv raska

Autor: Redportal.rs

#Sveta Petka

#praznik

#spc