22 gigatone leda istoljeno za JEDAN DAN 😱

Grenland, tačnije led na njemu, smanjio se za 22 gigatone leda za jedan dan - 28. jula. Količina vode koja je ispuštena je bila dovoljna da prekrije američku saveznu državu Florida.

Kako se talas vrućina nastavio, Danski meteorološki institut je prijavio rekordno veliku temperaturu od 23,4 stepena Celzijusa na Nerleit aerodromu na Grenlandu - prosečna temperatura leti je 10 stepeni Celzijusa.

Kao druga najveća površina leda na planeti Zemlji (nakon Antarktičkog leda) masa smrznute vode koja prekriva Grenland se topi brže nego bilo kada u poslednjih 12.000 godina. Pride, sudeći prema naučnicima, prešao je tačku bez povratka - što znači da ne postoji nijedan način na koji bi mi mogli da ga spasimo.

Premo poslednjim studijama, topljenje Grenlandskog leda prouzrokovao je rast nivoa mora za 10,6 milimetara od 1990. godine. Ako se u celosti istopi, nivo mora će se povećati za kataklizmičnih 7 metara na celoj zemljskoj kugli.

Za razliku od Grenlanda, topljenje leda na Antarktiku prourokovalo je rast od 7,2 milimetra, ali mu je puni potencijal da proizvede skok nivoa mora od PEDESETOSAM METARA u slučaju da se kompletno istopi.

Pre dve godine, ekstremne letnje temperature su uzrokovale najveće topljenje grenlandskog leda još od 1981. godine. Najveći dan toljenja je bio u julu 2019. godine.

Pored podizanja nivoa mora, istopljeni led rezultira i u skoku nivoa žive u okeanima. Prema poslednjim istraživanjima, istopljeni led na Grenlandu je iznenađujuće pun toksičnih metala. Naučnici i dalje ne znaju zašto je ovo slučaj, jer ne postoji nijedan prirodni izvor žive na Grenlandu.

Autor: redportal.rs

#22 gigatone leda

#Globalno zagrevanje

#Grenland

#Rast nivoa mora

#Topljenje leda

#toksičnost