Scenario za film svojevremeno napisao preminuli reditelj Vojislav Nanović, ali je ovaj zatureni rad nedavno pronađen

Film Nečista krv - greh predaka reditelja Milutina Petrovića, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, imaće bioskopsku premijeru 24. avgusta u Beogradu, saopštila je danas Kombank dvorana.

Petrovićeva drama epohe stiže u Kombank dvoranu nakon nedavne premijere na Festivalu evropskog filma Palić, a biće prikazana i 13. avgusta na otvaranju Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, dok je bioskopska distribucija najavljena od 26. avgusta.

IZVOR: YT / This and That Productions

Scenario za Nečistu krv - greh predaka napisao je po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927) svojevremeno reditelj Vojislav Nanović (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić) uglednom srpskom trgovcu, koji polovinom 19. veka pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. Muke mu stvaraju ne samo turski begovi već i složeni odnosi unutar porodice, dok donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake Stankovićevog romana Nečista krv.

Pored Bjelogrlića, u filmu igraju: Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević i drugi.

Bjelogrlić je lik Hadži Trifuna opisao kao čoveka koji pokušava da vuče poteze koji će učiniti dobro njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno, što ga je, kako je rekao, jako podsetilo na naš mentalitet.

- Naši pisci su pisali priče o nama jako davno. Živimo živote koje su živeli pre nas. Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen… - rekao je Bjelogrlić novinarima nedavno na Paliću.

Prema njegovim rečima, film dolazi u pravo vreme, kada se društvo suočava sa rodnom ravnopravnošću i položajem žena, o čemu je Stanković pre mnogo godina pisao u svojim delima.

- Nečista krv i usud koji nosi… moja generacija je mislila da je prethodna sa time završila. Očigledno nije, i to će nas pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo, pošto nismo spremni sami da se suočimo sa gresima prošlosti - ocenio je Bjelogrlić.

Jovanović, koja igra Tašanu, devojku "neobuzdanog i neiskvarenog temperamenta", istakla je tada da su u filmu "ženski likovi ispred svog vremena, ne pristaju da budu samo žrtve već se trude da se izbore za sopstvenu egzistenciju".

- Film je jako važan i svi likovi imaju velike uloge. Sve je pitanje života ili smrti. Mi ćemo kao nacija jako dobro razumeti ovaj film. Govori o važnom istorijskom periodu koji se duboko utkao u naš mentalitet - rekla je Jovanović.

Autor: Tanjug

#Dragan Bjelogrlić

#bora stanković

#milena marković

#nečista krv

#vojislav nanović