Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao

Prošlo je 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te bratunačkim Biljača i Zagoni.

Taj Petrovdan 1992. je bio crni dan za Srbe. Napad svojih dojučerašnjih komšija, kolega sa radnog mesta i prijatelja, nije preživelo 17 žrtava. U Donjim Magašićima Orić i njegovi vojnici ubili su 20. jula 12 meštana, među njima šest žena.

Ježeštica i Šiljkovići napadnuti su 8. avgusta 1992. godine, kada je ubijeno devetoro meštana, među njima i Savka Mladenović sa dvojicom sinova. Anđelku su odsekli glavu i odneli u Srebrenicu, gde su sa njom igrali fudbal.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića upale su 12. jula u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

U borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila. Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a njih sedam su živi zarobljeni i još nisu pronađeni.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Autor: redportal.rs

#bratunc

#srbi

#zločini