Ostao živ jer nije uspeo da nađe pušku

Radojko Rovčanin je rođen 1979. godine u Bijelom Polju. Na odsluženje vojnog roka otišao je u septembru 1998. godine, i to u Zaječar, u centar za obuku graničara, gde je i položio zakletvu.

Sedmog decembra dobio je prekomandu za Đakovicu, a 14. decembra na karaulu Košare.

Radojko priča:

Tada sam imao 19 godina, a 20 sam napunio tek kada sam se vratio iz rata. Bio sam mlad i nisam znao šta znači rat. Nisam znao da čarape neću presvući 3 meseca, da će mi se skoriti na nogama, nisam znao da porodica ne mora da bude tvoja krv.
Devetog aprila sam spavao u zaklonu samo u bluzi kada sam čuo da napadaju. Video sam kotu 601, skroz u dimu. Pokušao sam da dođem do mitraljeza, ali nisam uspeo od njihovog snajpera. Vratio sam se u zaklon dok su oni i dalje "sipali" po nama. Jedna detonacija me je izbacila iz rova. U tom trenutku nisam video ništa... Pipao sam se po očima i osećao samo rupe, te sam pomislio da sam oslepeo. Tada sam počeo da tražim pušku, jer sam znao - bolje da se ubijem nego da me živog uhvate. Nisam uspeo da nađem pušku, zbog toga sam danas živ. Posle par minuta, vid je počeo da mi se vraća.

Nakon pakla na Košarama i kraja rata, Radojko je dobio prekomandu u Brus, a zatim u Leskovac, gde je završio vojni rok.

Kada se vratio u svoje selo, počeo je mirno da živi.

Nedavno je na internetu izašao video u kome albanski teroristi slikaju zaplenjena dokumenta srpskih vojnika, među kojima je i bila lična karta Radojka Rovčanina, koju je video 1. put nakon 22 godine.

View this post on Instagram

A post shared by К О Ш А Р Е (@karaula_kosare)

IZVOR: IG / @karaula_kosare

Autor: redportal.rs

#Bijelo Polje

#Heroji Košara

#Karaula Košare

#Košare

#Radojko Rovčanin