Na pola puta između Rima i Napulja nalazi se ostrvo Ponca, sa čudesnim Pilatovim pećinama.

Sumnja se da je ostrvo Ponca ostrvo Eja iz Homerove Odiseje čuveno ostrvo čarobnice Kirke, gde se nalazila njena pećina. Priča se da je živela u ovoj pećini u zimskim mesecima, provodeći leto na vrhu planine Kirka na kopnu Italije. Tu je Kirka pretvorila Odisejeve ljude u životinje i bacila svoju čaroliju na njega, zavela ga i živela s njim više od godinu dana. 

Foto: Pinterest

Danas je ovo mesto poznato kao Grotta della Maga Circe na zapadnoj strani ostrva, između Capo Bianco i plaže Chaia di Luna. Na zapadnoj strani Ponce nalazi se Grotta di Ulisse O Del Sangue, što znači Pećina Uliks ili krv. Pećina nalazi se gotovo direktno ispod brda / poluostrva zvanog Il Belvedere, koje ima botanički vrt s vilom i ostatke zamka. Ove pećine popularno su odredišta koja treba posetiti. 

Pećine su ukopane u vulkansku stenu na ostrvu oko 1. veka nove ere, a u njima je postojalo pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promenu vode, ali i premeštanje ribe iz jednog bazena u drugi. U rimsko doba na ceni su bile murine, pa se pretpostavlja da su pećine služile upravo kao uzgajališta ove vrste.

Pećine se nalaze na posebnom mestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekad pripadala caru Avgustu, pa se nameće zaključak da je vila izgrađena za uživanje cara i njegovih gostiju u svežoj ribi. Ali nisu služile ni samo kao uzgajalište ribe.

Foto: Pinterest

Pre dvadesetak godina arheolozi su ovde pronašli kip od mermera i nekoliko uljanih sveća. Sve to govori kako su pećine verovatno korišćene u svrhu raznih proslava i rituala.

Ako se pitate odakle naziv, on ima veze sa Pontijom Pilatom. Prema legendi, on potiče s ovog ostrva, ili je bar svoju karijeru započeo na ostrvu. Iako istoričari ne mogu da potvrde ovu tvrdnju, legenda je ta koja privlači turiste.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Pećine

#Ponca

#ostrvo

#rim