Kanadski kinematograf i 3D dizajner se iz dosade dao na posao

Kako je 2020. donela zaključavanje i ograničavanje kretanja u mnogim zemljama, tu Kanada nije bila izuzetak, pa je tako jedan lokalni kinematograf i 3D dizajner Danijel Vošart iz dosade krenuo u samostalni projekat oživljavanja rimskih imperatora.

Danijel je u poduhvat krenuo koristeći program Artbreeder, koji služi za obradu slika tako što od više njih pravi jednu. Budući da je Vošart imao fotografije skulptura i slika davno preminulih predvodnika rimske imperije, kao i neke svoje 3D modele koje je napravio kao pomoćno sredstvo, dao se na posao.

Foto: voshart.com/Daniel Voshart

SLIKA: Kaligula

Jednom kad je savladao tehniku, za rekonstrukciju izgleda jednog imperatora je bilo potrebno da uloži oko 16 sati rada. Razume se, kod nekih nešto manje, kod nekih nešto više, u zavisnosti od ostalih faktora.

Na primer, trebalo je uzeti u obzir da se osoba menja tokom godina, kao i da svetlo ili uslovi u kojima su umetnici radili nisu isti za sve. Danijel se takođe služio i istorijskim pisanim izvorima koji su opisivali vladare.

Foto: voshart.com/Daniel Voshart

SLIKA: Neron

Tako je, recimo, za Nerona našao opis da je "imao okruglu vilicu, pegavu i odbojnu kožu, dok mu je lice bilo više prijatno nego lepo", što mu je postlužilo u rekonstrukciji. S druge strane, Kaligulu su opisivali kao "osobu deformisane glave, usukanih očiju, koje su imale divljački, mučiteljski pogled". Istina, prilikom rekonstrukcije lica Kaligula je ispao prilično dobroćudno. Da li je problem u percepciji koji su savremenici imali o njemu ili je sam Kaligula zabranjivao da se realnije predstavlja, ne možemo da znamo.

U svakom slučaju, ovaj kanadski umetnik je u međuvremenu završio oko 54 portreta koje možete i kupiti na sajtu Etsy po cenama koje variraju od 30 do 60 dolara. Pa ko je zaintresovan, može sebi da obezbedi portret imperatora koji su nekad vladali i našim prostorima.

Autor: redportal.rs

#rekonstrukcija

#rimski imperatori