Zbog njega specijalno doputovao iz Nice

Olimpijske igre u Parizu 1900. godine po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile "neobičnih sportskih nadmetanja" koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu, piše Istorijski zabavnik.

Takmičilo se 10 učesnika - 7 mučaraca i 3 žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene 😎). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izveštaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani, nejasno je i da li je bilo moguče održati pravo olimpijsko nadmetanje. 🤔

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabeleženo je da je prodata SAMO JEDNA KARTA! 😲 Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

Autor: istorijskizabavnik.rs

#Olimpijada

#Sport

#kroket

#meč

#olimpijske igre

#takmičenje