Konvencija je prilično stara, ali je još u prvim decenijama XX veka počela da se prevazilazi kako bi se pažnja publike pomerila u određenom pravcu.

Sigurno ste već čuli da ukoliko se u nekom filmu neko od junaka obrati publici kaže da je "probio četvrti zid". Konvencija četvrtog zida je zapravo prilično stara, a izvedena je iz vremena dok je publika posećivala pozorišta.

Kako su se pozorišni komadi uglavnom (za likove koje su glumci tumačili) dešavali u zatvorenim prostorijama, publika komad gledala tako što bi videla 3 zida od njihovih soba ili kuća. Podrazumevalo se da postoji i četvrti, nevidljivi zid, onaj koji se nalazi između publike i glumaca, odnosno likova koje su oni tumačili.

Foto: Wikipedia.org/javno vlasništvo

SLIKA: Izvođenje predstave Voćnjak trešnje u Moskovskom teatru 1904. godine, u režiji Konstantina Stanislavskog, a po tekstu Antona Čehova

Konvencija korišćenja 4. zida se obično pripisuje francuskom filozofu, umetničkom kritičaru i piscu Denisu Dideru (Denis Diderot), mada ga je koristio i Molijer.

Prvi film za koji se zna da je probio konvenciju 4. zida je Muškarci koji su me voleli (Men Who Have Made Love to Me) iz 1918. godine, kada glavna glumica, odnosno lik koji tumači, na kraju filma prekida zasluge ekipe koja je učestvovala kako bi se obratila publici.

Od savremenih likova, najpoznatiji koji voli da probija 4. zid je jedan član od proširene ekipe X-Men, famozni Dedpul, dok se starija generacija sigurno seća vrcavih komentara koje je Rafaelo iz Nindža kornjača davao obraćajući se dečijim gledaocima, uglavnom ukoliko situacija postane suviše smešna za realan svet.

IZVOR: YT / TopMovieClips

IZVOR: YT / Egobyte83

Autor: Marko Radovanović

#4. zid

#dedpul

#nindža kornjače

#probijanje 4. zida