Istražena istorija bolesti više od 7 miliona ljudi

U novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Psychiytry, prikazana je moguća veza između problematike konzumacije kanabisa i šizofrenije. Istraživači su istražili medicinske izveštaje više od 7 miliona ljudi u Danskoj i otkrili da slučajevi šizofrenije koji se mogu pripisati kanabisu su se povećali 4 puta u poslednjih 25 godina.

Do danas nije otkrivena nijedna direktna veza između kanabisa i šizofrenije, iako autori studije ukazuju da je potencija kanabisa kao i njegova konzumacija, dramatično skočila u poslednjih nekoliko decenija. Ako se ispostavi da takva konekcija odista postoji, onda bi taj trend trebao da se ogleda i u istom rastu slučajeva šizofrenije nastalim kao posledica ovisnosti o kanabis.

Koristeći se podacima i nacionalnog registra, istraživači su analizirali istoriju bolesti svakog Danca rođenog pre 2011, koji je imao 16 godina u bilo kom rasponu od 1972. pa sve do 2016. godine. Na taj način su otkrili da je 1995. godine samo 2% slučajeva šizofrenije bilo povezano sa kanabisom, dok se do 2010. godine taj broj povećao čak 4 puta.

Kako objašnjavaju autori studije:

Proprocija slučajeva šizofrenije koje su povezane sa konzumacijom kanabisa se povećalo 3 ili 4 puta u poslednje 2 decenije - što se dalo za očekivati sobzirom na skok konzumacije i potenciju droge. Ipak moramo da naglasimo da ovi procenti predstavljaju procenu, a ne egzaktne brojeve.

Važno je takođe naglasiti da ova studija ne povezuje konstantnu upotrebu kanabisa sa šizofrenijom, već samo poremećaj - koji se definiše kao nemogućnost da se smanji konzumacija, prestane sa konzumacijom kao i konstantnu potrebu za povećanjem količine kanabisa.

Veliki broj naučnika ima problem sa ovom studijom, i mnogi je i dalje osporavu. Glavni argument leži u tome što bi, u slučaju da je ova teza tačna, trebali da imamo ili da u skorijoj budućnosti očekujemo dramatičan skok u slučajevima šizofrenije. Posebno u SAD i zemljama gde je upotpunosti legalizovana prodaja i konzumacija kanabisa.

Autor: redportal.rs

#Danska

#Kanabih

#SAD Marihuana

#droga

#medicina

#trava

#Šizofrenija