Ključ za za uspeh svih budućih terapija 🤓

Istraživači sa Sinai Health instituta otkrili su da im jedan protein dozvoljava da suštinski razvrstaju sve vrste kancera u dve super klase - u zavisnosti da li je prethodno pomenuti protein aktivan ili ne.

Prisustvo ili odsustvo ovog proteina može imati važne posledice u terapiji za veliki dijapazon bolesti koje prouzrokuje rak.

Kako je objavljeno u časopisu Cancer Cell, tim je otkrio dokaze koji ukazuju da je tzv. YES asociated protein, odnosno YAP, ili uključen ili isključen u ćelijama raka - što znači da ga ćelija ili proizvodi li ne. Ova razlika u prisustvu proteina direktno utiče na otpornost raka na lekove i njegovu osetljivost na terapije.

YAP reguliše tzv. HIPPO signale, mrežu veza koja kontroliše veličinu organela i rast ćelije. Deregulacija ovih puteva i mreža direktno ometa kancer u rastu. Uključenost ili isključenost YAP direktno proizvodi različite efekte u ovom kontekstu.

Kako objašnjava glavni autor Rod Bremner sa Istraživačkog instituta Lunenfeld-Tanenbaum:

Ukratko kada je YAP uključen kancer raste i živi, kada je isključen prestaje sa rastom.

Najbolje sumira celo otkriće Džoel Pirson, jedan od autora istraživanja:

Ovaj prosti i binarni sistem koji smo mi otkrili, može da nam omogući da stvorimo na desetine efikasnih strategija za borbu protiv kancera - koji su sada svi podeljeni u dve jasne vrste: YAP uključen i YAP isključen. Sobzirom da kancer menja svoja stanja da bi izbegao terapiju, posedovanje više načina kako da se nosite sa njim u ovom kontekstu može postati opšti pristup kako zaustaviti kancer da menja sebe da bi izbegao tretman i lekove.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Otkriće

#Vrste

#kancer

#lekovi

#medicina

#rak

#terapija

#tretman