Ovo mogu da urade ljudi koji se baš vole i poštuju 💗

Opšte je poznato da Srbi i Grci imaju veoma lep i prijateljski odnos. Srbi kažu da su u Grčkoj nabolje dočekani i da se toj zemlji uvek rado vraćaju. Zbog prošlosti ova 2 naroda mogu se čuti divne priče o srpskoj vojsci na krfu i odnosu Grka prema izmučenim Srbima.

Ovako je jedna Srpkinja ispičala za Blic svoju priču o lepom sećanju sa letovanja u Grčkoj koja glasi:

- Krf, Ipsos 2001. Ulazim u radnju da kupim maslinovo ulje. Grkinja mi sa kase objašnjava da sačekam 5 minuta da raščisti gužvu od mušterija. Prilazi mi i kaže da za Srbe nije cena kao za druge. Pitam je zašto, a ona mi odgovara ja znam za ,,hleb i so,, i počinje svoju porodičnu priču.

- Te strašne zime njena porodica je živela u selu Ipsos koji je iznad sadašnjeg Ipsosa u brdima i stenama i posmatrala iskrcavanje srpske vojske, iako u prvi mah nisu znali šta se zapravo dešava. Sve je ličilo na invaziju, jer je obala bila prepuna ljudi. Seljani su bili uplašeni prizorom koji je trajao danima. Jednog jutra njen deda je seljanima rekao da ide do obale da vidi šta se desava i da, ako se ne vrati, oni beže u Pantokratorske planine. Spustio se i zatekao jezive prizore gladnih, izmučenih srpskih vojnika među kojima je bilo dece. 

- Vratio se u selo i ispričao šta je zatekao. Grci, Krfljani, seljaci i siromašni ušli su u svoje podrume i vadili ko šta ima od hrane, natovarili su magarce namirnicama i pitkom vodom i sve spustili na obalu Srbima. Tako je prošla stravična zima, u aprilu 1916. pred Uskrs.

- Srbi sa obale odlaze u selo Ipsos, kupuju jagnjad, jaja, brašno,maslinovo ulje i zovu seljane iz Ipsosa, sve do jednog kucajući im na vrata da im budu gosti na nedeljnom ručku. Naravno, završava moja Krfljanka, dočekali su ih sa hlebom i solju. Obe smo se zagrlile i plakale, kao da smo se pronašle nakon 100 godina.

IZVOR: YT / RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Autor: Blic / Redportal.rs

#grci

#prijateljstvo

#srbi