Scenario za ovaj izuzetan film napisao je Borislav Pekić

Restaurisana kopija filma Dan četrnaesti reditelja Zdravka Velimirovića, iz 1960. godine, prikazana je sinoć u dvorani Bunjuel u okviru zvaničnog programa festivala u Kanu, saopštila je danas Jugoslovenska kinoteka.

Pola veka posle premijernog prikazivanja na Kroazeti, publika je pogledala to izuzetno Velimirovićevo delo za koje je scenario napisao Borislav Pekić.

Publici su se pred projekciju obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin autora filma Mladen Velimirović i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, koja je zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom omogućila ponovni, digitalno restaurisani život Velimirovićevog celovečernjeg igranog debija.

Jugoslav Pantelić zahvalio je zvaničnicima festivala u Kanu i ukazao na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane zlatne ere jugoslovenskog filma.

Naglasivši da je Dan četrnaesti kompletno restaurisan u Srpskom filmskom arhivu (Jugoslovenskoj kinoteci), Pantelić se posebno osvrnuo na izuzetne uloge koje su u tom ostvarenju u produkciji Lovćen filma ostvarili Nikola Popović, Karlo Bulić, Mira Stupica, Olga Spiridonović, Rahela Ferari i drugi.

Nakon Skupljača perja Aleksandra Saše Petrovića i Ko to tamo peva Slobodana Šijana, čije su restaurisane kopije prikazane 2017. odnosno 2020. godine, Dan četrnaesti je treći film kojim se Jugoslovenska kinoteka predstavlja u prestižnom programu Kanski klasici na festivalu u Kanu. 

IZVOR: YT / ex yu filmovi

Autor: Tanjug

#Jugoslovenska kinoteka

#Kanski festival

#andro martinović

#dan četrnaesti

#filmski festival u kanu

#jugoslav pantelić

#mladen velimirović

#srpski filmski arhiv