Nemci su imali poštovanja za starog vojvodu dok komunisti nisu

Čuveni srpski vojvoda Petar Bojović rođen je 16. jula 1858. u selu Miševići kod Nove Varoši u porodici Peruta i Rade Bojović. Imali su 6 dece, sinove Iliju, Jovana, Jevrema, Luku, Petra i ćerku Milenu.

Vojvoda Petar Bojović sa bratom dolazi u Beograd i upisuju obojica artiljerijsku školu, a stanovali su kod potpukovnika Koste Jankovića koji je bio ađutant kneza Mihaila kome su pomagali oko kućnih poslova, a on im je zauzvat davao stan, hranu i džeparac.

Nakon završetka školovanja izbio je Srpsko-turski. a odmah zatim i Srpsko-bugarski rat pa je vojvoda odmah poslat na front. U periodu od 1896-1900. Petar Bojović je napredovao do čina potpukovnika. Na svakom zadatku koji je poveren vojvodi Bojoviću njegove starešine su opisivale kao veoma dobro odrađeno.

Po izbijanju majskog prevrata vojvoda Bojović nije hteo odmah da se prikloni novoj dinastiji zbog date zakletve. U periodu od 1903-1912. brzo napredovao čak do kompadanta Moravske divizijske oblasti.

IZVOR: YT / Центар за друштвену стабилност

U Prvom i drugom balkanskom ratu vojvoda Bojović je postavljen za načelnika Štaba Prve armije i bio je vojni učitelj pretolonasledniku Aleksandru.

U toku Prvog svetskog rata vojvoda Bojović je postavljen za komandanta Prve armije, u bici kod Šapca bio je ranjen. Kod povlačenja kroz gduure Albanije bio je postavljen za načelnika Štaba Vrhovne umesto bolesnog vojvode Radomira Putnika. Po dolasku na Krf vojvoda Bojovićje imao zadatak da reorganizuje vojnike koji su došli na ostvo. Komandovao je u bici na Kajmakčalanu koju je srpska vojska dobila.

Nakon proboja Solunskog fronta vojvoda Bojović dobija čin vojvode koji su pre njega dobili Putnik, Mišić i Stepanović.

Nakon završetka rata bio je komandant Prve armijske oblasti, a nakon smrti vojvode Živojna Mišića postao je načelnik Glavnog generalštaba 1920. a već 1922. je otišao u penziju.

Za vreme Drugog svetskog rata Nemci su ponudili saradnju starom vojvodi ali je on to odbio jer ih je smatrao okupatorima. Vojvoda je dao nemcima obećanje da neće izlaziti iz dvorišta ali da nemački vojniik ne pređe prag njegpve kuće. Nemci su to ispošptovali.

Komunisti su 1944. upali u kuću vojvode Bojovića i pretukli ga, a od posledica batina 19. januara 1945. stari vojvoda je preminuo.

IZVOR: YT / starisloven14

Autor: Redportal.rs

#Vojvoda Bojović

#ratovi

#vojskovođe