Taghandaana na Bliskom istoku i u srednjoj Aziji

Frakture penisa su, nažalost, veoma realna i bolna stvar. Ljudski penis nema kost u sebi, tako da kada kažemo fraktura zapravo mislimo na rupturu tunica albuginea, gumenasti omotač koji pokriva sunđerasto erektilno tkivo penisa. Žrtve kojima se ovo dogodi čuće karakterističan zvuk pucanja i mogu da očekuju da će provesti nedelje sa natečenim i ljubičastim penisom i neverovatnom bolu.

Doktori nekada opisuju ovakvo stanje kao "patlidžansko" jer penis u tom trenu poseduje neverovatnu sličnost u izgledu sa tom biljkom.

Procenjuje se da će jedan muškarac od 175.000 svake godine preživeti ovakvu povredu. Iako bolna i problematična, sudeći po brojevima ona je i retka. Retka zapravo, ako samo izuzmemo jedan mali uglić Irana.

Između aprila 1990. do oktobra 1999. godine, doktor koji je radio u gadu Kermanšah (grad u kurdskom delu Irana) dokumentovao je 172 slučaja frakture penisa, kako je napisnao u studiji objavljenoj 2000. godine u Journal of Urology.

U ostatku sveta, većina povreda penisa i frakture nastaju usled seksa. Prema brazilskoj studiji iz 2014. godine, najrizičnija poza je cowgirl (poza koja je odgovorna za više od polovine svih povreda), nakon nje na drugom mestu je doggy style (sa 28,6%) i na kraju misionarska poza (sa 21,4%).

Sa druge strane u iranskoj studiji, samo 14 slučajeva je nastalo u kontekstu seksa (8%). 11% je nastalo u snu usled okretanja u krevetu na penis u erekciji i amli broj je otpadao na povrede nastale usled sporta ili u borbi. U jednom slučaju je čak navedeno da je fraktura nastala jer je "cigla pala na penis", u drugom "da je penis ne namerno udaren bradvom dok je osoba pokušavala da iseče šećer na manje komade" pa čak i da je "povreda nastala usled ujeda magarca".

Ipak, ove čudne povrede nikako ne mogu da zasene 119 slučajeva koji su nastali zbog taghandaana - praksa na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji da se na silu iskrivi ili sabije penis u erekciji. Sama reč taghaandan je kurdska i označava "kliknuti" - što se upravo odnosi na zvuk pucanja koji nastaje slamanjem penisa. Razlog izvođenja ovoga na sebi (kao sto je najčešće slučaj) je supresija seksualnog nagona i požude.

Ako ste se kojim slučajem prepali, ne strahujte. Iako je povreda veoma bolna i neprijatna, relativno se lako reči operacijom. Ipak, sve je u brzini. Ako se ne odreaguje na vreme pacijent rizikuje da razvije erektilnu disfunkciju i ekscesivno kriv penis.

Autor: redportal.rs

#Iran

#Penisa

#Pucanje

#fraktura

#lečenje

#medicina

#običaj slamanja

#penis

#penisi