Jeftin, siguran i bez neželjenih nuspojava 🤓

Tim sa Boston University School of Medicine i kalifornijska kompanija ZabBio razvili su intrigantnu novu varijantu kontracepcije. Metod je parče filma bogato monoklonalnim antitelima koje se rastopi u vagini, i koje pri prisustvu sperme reaguje na nju tako što napada posebni protein u okviru nje.

Ovakav pristup je neverovatan ali, kao što je objavljeno u žurnalu EBioMedicine, efikasnost je samo potvrđena u laboratoriji. Uprkos tome, rezultati su i dalje obećavajaući. Ljudsko kontraceptivno antitelo (HCA) izgleda da je sigurno za korišćenje i poseduje potentnu sposobnost imobilisanja spermatozoida.

Funkcioniše tako što antitela reaguju na specifične proteine po imenu CD52g koje se nalaze u velikim količinama u okviru sperme. Laboratorijski testovi na tkivima koji su slični vaginalnim, pokazuju da nema nikakvog rizika od upale zbog korišćenja HCA.

Kako objašnjava glavni autor studije doktorka Debra Anderson profesor medicine na Boston University School of Medicine:

HCA izgleda da je idealna za kontraceptivnu ulogu i može lako da se daje vaginalno, po potrebi.

Mnoge vaginalne kontraceptivne metode imaju značajne sporedne efekte, rizike i cenu. Novi pristup koji nema takve probleme može biti zaista revolucionaran. Uskoro ćemo saznati da li se možemo nadati njegovom izlasku na tržište, jer je prva faza kliničkih testiranja uveliko u toku.

U budućnosti, ako se naravno uspešno prođu sva klinička testiranja, se može očekivati i verzija koja sprečava seksualno prenosive bolesti. Tim veruje da se standardni HCA u kombinaciji sa drugim antitelima može kombinovati i dobiti efikasan koktel antitela sposoban da napadne mikrorganizme koji izazivaju specifične bolesti.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Seksualno prenosive bolesti

#antitela

#kontracepcija

#seks

#spermicid

#tehnologija