Verovatno bi bili roboti ili bi ih vodio AI, pa bi i nama trebao naš AI da ih provali?? 🤷‍♀️

Uprkos posve naivnim pričama o međuzvezdanim putovanjima u SFu, biološka bića stvorena na Zemlji nisu evolucijom uspela da se razviju da u bilo kojoj varijanti (za sada) prežive međuzvezdano putovanje. Takav put bi bi trajao nekoliko generacija, jer čak i ako se krećemo brzinom svetlosti bilo bi potrebno na desetine hiljada godina da stignemo do drugih zvezda u našoj galaksiji. Ako ikada i sretnemo neku vanzemaljsku inteligenciju, biće najverovatnije u formi tehnologije, a ne bilogije. Tehnološki ostaci bi se mogli akumulirati u međuzvezdanom prostoru u poslednjih nekoliko miliona godina, kao što su se plastične flaše nakupile na površini okeana. Šansa da detektujemo vanzemaljske tehnološke ostatke može se izračunati na osnovu prostih jednačina i statistike.

Sada, ako bi ih i susreli, postavlja se pitanje da li bi i oni pratili određeni moralni kod u ophođenju sa nama? Ovo bi bilo od primarne važnosti tokom našeg susreta. Sudeći prema našoj istoriji, sumnja se da bi svaka vanzemaljska inteligencija posedovala moralne postulate.

Umesto toga čini se da bi najpre uspostavili sistem ponašanja koji bi omogućio vanzemaljskoj tehnologiji da dominira galaksijom (jer bi njihova tehnologija išla daleko ispred njih), to bi takođe i statistički bio najverovatniji način kako bi se susreli sa vanzemaljcima. Na neki način, ovo bi zapravo i bila evolutivna barijera tj. selekcija kojom bi se birali najefektivniji tehnološki sistemi koji bi mogli da se sami poravljaju, očuvaju i kreću velikim distancama dugo vremena. Takođe verovatno bi u okviru njih bili pod sistemi za samoprodukciju kojom bi se širili dalje. Ovakvi sistemi bi do sada stigli u sve zone pogoden za život u okviru Mlečnog puta, uklučujući i do našeg Sunca - ako računamo da su krenuli relativno rano posle formiranja zvezda i planeta.

Većina zvezda se formirala milijardama godina pre nego što je naša, a tehnološka oprema koja je odaslata sa naseljenih planeta bi imala vremena do sada da stigne i do najudaljenijih tačaka i to mnogo pre no što smo mi uopšte i postali tehnološka vrsta.

Naši sistemi AI će najverovatnije u sledećoj deceniji po mnogim stavkama preteći ljudski um. Stoga je potpuno realno posmatrati mogućnost postojanja AI sistema povezanih na 3D printere koje mogu same sebe da repliciraju, i da se prilagođavaju promenama na svojim dugim putevima koristeći se sitemom mašinskog učenja. Mogli biti u nekoj vrsti svojevrsne hibernacije tokom dugih ptovanja i uključiti se tek u blizini zvezda, kada bi uz pomoć svetlosti obnovili svoje zalihe energije.

Na primer na taj način možemo objasniti i međuzvezdani objekat po imenu Oumuamua, kao objekat koji je ušao u naš solarni sistem da napuni svoje baterije. Takođe ovaj objekat je mogao da služi i za sakupljanje podataka i komunikacionih signala od ostalih sondi koje su već postavljena na planetama koje imaju ili su sposobne za život - poput Zemlje ili Marsa.

Što se tiče tih sondi naš pristup bi trebao biti oprezan, prvo bi trebaolo da proučimo njihovo kretanje i njihova interesovanja. I kao drugo morali bi da se okušamo u testu njihovih reakcija na naše aktivnosti.

NLOAli najvažnije od svega, čovečanstvo bi moralo da izbegne ako ikako može slanje mešanih signala, kojima bi ostavili previše mesta konfuziji ili pogrešnoj interpretaciji. Svaka odluka šta činiti, bi morala da bude koordinisana od strane određene međunarodne institucije (poput UN). Posebno bi bilo krucijalno stvoriti forum sastavljen od naših najuspešnijih i najsposobnijih eksperata u oblasti programiranja (kompjuterske tehnologije i softvera uopšte), fizičara i stratega.

Na kraju, morali bi da uposlimo i naš AI da bi uspeli da na adekvatan i tačan način protumačimo namere vanzemaljskog AI.

Ljudi, kao najinteligentnija vrsta na Zemlji, imali su svoju sudbinu u svojim rukama. Međutim, to ne mora više biti tačno u susretu sa vanzemaljskim AI sistemima. Stoga jedina zaštita od vanzemaljske tehnologije je to da i mi kao vrsta budemo dovoljno napredni

Autor: redportal.rs

#AI

#Nauka

#Univerzum

#Vanzemaljci

#galaksija

#mlečni put

#neprijatelj

#prijatelj

#rat

#svemir

#tehnologija

#veštačka inteligencija