Jedino što su tražili zauzvrat od svojih pacijenata je bilo da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak iako ne žele da prime hrišćansku veru.

Danas pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju letnju slavu Sveti Vrači, koja se obeležava i 14. novembra. Damjan i Kozma su po hrišćanskim predanjima ostali upamćeni jer su besplatno lečili. 🙏🏻

Sveti Kozma i Damjan bili su vračevi, odnosno lekari, besrebrenici i čudotvorci. NJih dvojica su bili braća, rođeni su u Aziji, a odgajani su u hrišćanskom duhu.

Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a  kako su ga dobili besplatno, oni nisu ni naplaćivali ljudima za lečenje, zbog čega se i kaže da su bili besrebrenici. Letnji Sveti Vrači slave se na dan 14. jula. Jedino što su tražili zauzvrat od svojih pacijenata je bilo da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak iako ne žele da prime hrišćansku veru.

Svetitelji se na ikonama i freskama predstavljaju u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove. Običaj je da se i zdravi ljudi na ovaj dan pomole Bogu i Vračima za zdravlje svojih bližnjih, a veruje se i da Sveti Kozma i Damjan čuvaju od udara groma.

IZVOR: YT / Pravoslavlje

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#Damjan i Kozma

#Slava

#Sveti vrači

#letnja slava