Zbog laži svoje žene o njegovom bratu zbog koje ga umalo nije ubio, po povratku kući ubio je svoju ženu nožem

Dečak Bitiju je svakog dana vodio stoku na ispašu. Jednog dana ugledala ga je žena njegovog brata i zamolila ga da legne sa njim. On je odbio zato što je mnogo voleo svog brata. Tik pre zalaska sunca, Bitju je poveo stoku natrag ka toru kada je krava predvodnica zavikala: "Pazi, tvoj brat Anapu ima nož!"

Bitiju je pobegao koliko ga noge nose od bratovljevog napada. Bog sunca Ra se sažalio na njega i stvorio je ogromnu reku između njih dvojice. Anapu je preko pobesnele bujice povikao da mu je Bitiju silovao ženu i da zbog toga zaslužuje da umre. Bitiju je bio preneražen, budući da nikada nije ni poželeo, a kamoli silovao. Bio je toliko užasnut da je odsekao sopstevene testise i bacio ih u reku.

Anapuu je pripala muka od griže savesti i otrčao je jarosno kući dok mu je nož blistao u šaci. Shvatio je da je bog Ra spasao njegovog brata sa razlogom, ali je nožu bilo potrebno prebivalište. Anapu se ušunjao u vlastitu kuću i pre nego što je njegova žena mogla da se okrene i suoči sa njim, zario joj nož duboko u vrat.

Bitiju je stavio svoja osećanja i srce u stablo akacije. Bogu grnčara Hnumu bilo je žao Bitijua pa mu je napravio veštačku nevestu od gline. Bitiju se zaljubio u devojku i pokazao joj je mesto na kojem je njegovo srce bilo skriveno.

Devojka je prala kosu u reci nedaleko od akacije, a njen čarobni parfem odlebdeo je nizvodno do faraonovog dvorca i opčinio sve koji su u njemu živeli. Faraon je poželeo da sazna ko ga je opčinio, pa je pronašao veštačku devojku i smesta je zaprosio. Ona je pristala da se uda za faraona zato što je žudela za bogatstvom i kazala mu je da poseče akaciju zbog toga što je vezana njenom moći.

Bitiju je umro istog trena kada je faraon posekao stablo, a Anapu je osetivši smrt svog brata došao i pronašao posečeno drvo. Stavio je poslednju bobicu akacije u čašu vode, a ona se preobrazila u belog bika Bitijua.

Kada se bik približio faraonovom dvorcu, faraonova veštačka devojka je predosetila da je to Bitiju, pa je zamolila faraona da žrtvuje bika bogu Ra. Krv bika prokuljala je preko dvorišta i od nje su dve semenke avokada izrasle u toliko visoka stabla da su ljudi počeli da ih obožavaju kao božanstva. Veštačka kraljica je znala da Bitijuaova duša obitava u tim stablima, pa je naredila slugama da ih poseku.

Dok je drvoseča sekirom udarao stablo, sićušan komad drveta uleteo je kraljici u usta i ona je zatrudnela. Nije znala da je njen sin zapravo Bitiju i, pošto je faraon umro, Bitiju je postao vladar Egipta. Poslao je po Anapua i proglasio ga princom Nila. Zajedno su izveli veštačku devojku na suđenje, govoreći svima da nikada nije volela nikoga osim sebe.

Dragi čitaoci, upravo ste pročitali mit o Bitiju i glinenoj nevesti. Nadamo se da vam se dopao. 😊

Autor: Redportal.rs

#Anapu

#Bitiju

#UBISTVO

#odsekao sebi testise