Miloš Savčić, inženjer, arhitekta, industrijalac i dobrotvor

Miloš Savčić jedan je od pripadnika predratne elite koji je bio možda i najbogatiji Srbin svih vremena.

Naime, on je prema svedočenju svojih potomaka bio 11. najbogatiji Evropljanin pre Drugog svetskog rata, a njegovo bogatstvo 1946. godine procenjeno je na 960 miliona dolara, što bi po današnjoj vrednosti iznosilo oko 17 milijardi dolara.

Osim bogatstva, ostala je zapamćena i njegova humanost. Bio je neobičan poslodavac i za to vreme: njegovi rudari dobijali su besplatnu kuću, zemljište, ogrev, struju, zdravstvenu negu i jednu od stvari za koju je smatrao da je najbitnija - besplatno obrazovanje za svoju decu.

Otkupio je u Beogradu vinograde i izgradio kuću za ćerku i sebe, što predstavlja početak izgradnje elitnog beogradskog naselja Dedinje. Ova raskošna vila u Užičkoj 15, vremenom je postala rezidencija budućih srpskih vladara, među kojima su svakako najpoznatiji Josip Broz Tito i Slobodan Milošević. 

Pored poslovnog angažmana Savčić je bio i politički aktivan. Krajem 1920-ih bio je gradonačelnik Beograda godinu dana. Pre toga je za vreme Prvog svetskog rata u Ženevi, zajedno sa Jovanom Cvijićem i profesorom Đorđevićem, osnovao Srpski komitet i učestovao u osnivanju Društva naroda.

Za svoj izuzetni doprinos privrednom i socijalnom razvoju zemlje, dobio je niz ordena i priznanja: Orden Svetog Save I stepena, Jugoslovenske krune II stepena, Belog orla IV stepena i Krsta Društva Crvenog krsta u Ženevi.

Danas jedna ulica na Dedinju nosi njegovo ime, a postoji i spomen ploča u Knez Mihajlovoj ulici njemu kao najvećem donatoru u izgradnji Doma inženjera

Foto: Wikipedia.org

Nakon duge i teške bolesti, preminuo je 9. marta 1941. godine. Sahranjen je na Novom groblju. Na početku okupacije, nacisti su njegovu suprugu i porodicu iselili iz porodične palate na uglu današnjeg Andrićevog venca i Kralja Milana, i proterali na Dedinje. Posle rata, iseljeni su i sa Dedinja, a imovina koja nije bila uništena u ratu, je nacionalizovana i prebačena u državno vlasništvo. 

Autor: redportal.rs

#Srbin

#industrijalac

#istorija

#kultura

#milos

#najbogatiji

#predratni

#savcic